Sedam policajaca ubijeno u Iraku u zasjedi pripisanoj Islamskoj državi

Napadnut je kamion koji je prevozio vojnike na sjeveru Iraka, poslije eksplozije bombe uslijedio je direktan napad lakim oružjem

2719 pregleda0 komentar(a)
Irak (Ilustracija), Foto: REUTERS

Najmanje sedam pripadnika iračke savezne policije, među kojima i jedan oficir, poginulo je u napadu koji se pripisuje Islamskoj državi, rekla su dva iračka policijska izvora za Frans pres.

Napadnut je kamion koji je prevozio vojnike na sjeveru Iraka.

Poslije eksplozije bombe uslijedio je direktan napad lakim oružjem blizu sela Šalal-al-Matar u okolini Kirkuka, rekao je jedan policijski oficir koji nije želio da mu se navede ime.

On je za napad, za koji niko još nije preuzeo odgovornost, okrivio Islamsku državu.

"Jedan napadač je ubijen i tragamo za ostalima", rekao je on i dodao da je takođe pored stradalih i dvoje povrijeđeno među policijom.

U Bagdadu zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je da se napad dogodio i rekao da je poginulo sedam policajaca, među njima i jedan oficir.

Poslije brzometnog jačanja 2014. godine u Iraku i susjednoj Siriji i osvajanje velikih dijelova teritorije, takozvani "kalifat" Islamske države je poražen u ofanzivama u te dvije zemlje.

Irak je proglasio vojnu pobjedu nad Islamskom državom 2017. godine, ali ekstremisti su i dalje aktivni u više zona u zemlji. Bezbjednosne snage stalno sprovode kontraterorističke operacije i čiste zone gdje je Islamska država prisutna.

U izvještaju UN objavljenom u januaru 2022. navodi se da je Islamska država, iako poražena, zadržala kapacitet napada u redovnim intervalima.

Prema izvještaju, ta ekstremistička organizacija "koristi poroznu granicu" između Iraka i Sirije, i zadržala je izmedju 6.000 i 10.000 boraca u te dvije zemlje, gdje formira ćelije i obučava ljude.