Iznenadna srčana smrt je najčešća

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeće uzroke obolijevanja

0 komentar(a)
Srčani problemi, Foto: Shutterstock
23.09.2017. 14:40h

Osnovni uzroci umiranja u Crnoj Gori su bolesti sistema srca, a na prvom mjestu rang-liste je iznenadna srčana smrt. To su, uoči obilježavanja Međunarodnog dana srca, 29. septembra, saopštili iz Instituta za javno zdavlje.

“Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeće uzroke obolijevanja, odsustvovanja sa posla, invalidnosti i prijevremene smrtnosti. Prema podacima registra, u Crnoj Gori od akutnog koronarnog sindroma obolijeva više od 1000 osoba”, naglasili su.

Iz Instituta su saopštili da su kardiovaskularne bolesti odgovorne za gotovo polovinu, a u nekim zemljama i više, svih smrtnih slučajeva u populaciji. Svake godine u svijetu od bolesti srca i krvnih sudova umire preko 17,5 miliona ljudi, a da će do 2030. broj umrlih da iznosi oko 23 miliona:

“Oko 80 odsto ovih slučajeva je u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, gdje su ljudska i finansijska sredstva najslabiji u pogledu opterećenja kardiovaskularnim bolestima”.

Iz Instituta su istakli je akutni koronardni sindrom vodeći zdravstveni problem u razvijenim zemljama svijeta, a posljednjih nekoliko decenija i u zemljama u razvoju.

U saopštenju se navodi da se kod oboljelih uočava visoka zastupljenost faktora rizika. “Skoro svaka osoba ima hipertenziju, hiperholesterolemiju i fizički je neaktivna. Takođe, skoro svaka oboljela osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 33 odsto su gojazne osobe. Svaka druga osoba je pušač”, piše u saopštenju Instituta.