TO Tivat potpisala tri ugovora za projekte valorizacije lokalne kulturne baštine

Rok za realizaciju podržanih projekata je početak maja naredne godine

1857 pregleda3 komentar(a)
Foto: TO Tivat

Turistička organizacija Tivat je potpisala ugovore sa aplikantima za projekte valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine Tivat.

Pravo na podnošenje zahtjeva tokom ove godine imale su javne ustanove, NVO i druge asocijacije i udruženja.

Komisija u sastavu Maja Marović - predsjednica i članovi Patricia Pobrić, Dijana Đinović i Dejan Kandić je od pristiglih šest projekata, sredstva opredijelila za tri projekta.

NVO "Evropski dom" sa projektom "Izrada projekta (tehnička dokumentacija) rekonstrukcije starog rezervoara za vodu u Velikom gradskom parku" odobrena su sredstva u isnosu od 7.200 eura. Realizacija projekta, odnosno izrada tehničke dokumentacije koja je preduslov za adekvatnu obnovu austrougarskog rezervoara za vodu, treba da omogući očuvanje njegove kulturne i arhitektonske vrijednosti. Projekat je dugoročno usmjeren na kvalitetno očuvanje i promociju kulturnih i prirodnih vrijednosti parka.

NVO Kulturno-zavičajno društvo "Napredak" Gornja Lastva, sa projektom "Prirodno i kulturno istorijsko naslijeđe na teritoriji opštine Tivat" dobilo je podršku u iznosu od 3.660 eura. Ovim projektom je predviđen ciklus predavanja i terenske obuke za turističke radnike na šest odabranih tema vezanih za prirodno i kulturn-istorijsko nasljeđe Tivta, uz štampanje brošure za upotrebu u daljoj edukaciji. Obuku će voditi stručna lica (arhitekti, arhitekti-konzervatori, kulturni radnici, istoričar umjetnosti), čime se očekuje podizanje standarda i ponude u oblasti kulturnog turizma, ali i jačanje saradnje između struke i promotera kulturno-istorijskih vrijednosti na području Tivta.

NVO "Crni Plat" sa projektom "Kulturno nasljeđe antičkog Rima na prostorima Opštine Tivat“, odobrena su sredstva u iznosu od 2.700 eura. Realizacijom tog projekta podiže se vidljivost kulturnog nasljeđa antičkog Rima, odnosno otvara put struci za dalja istraživanja i projekte zaštite arheoloških lokaliteta. Komisija je procijenila i da će rezultati projekta sačuvati od zaborava lokalna znanja, iskustvo i poznavanje terena koji dosad nisu bili zabilježeni, a angažovanje stručnog lica (arheolog) omogućiti njihovu kompetentnu obradu.

"Ove godine smo u saradnji sa Komisijom poziv pripremili temeljno i drago mi je što je TO Tivat jedna od rijetkih koji sprovode ovu vrstu javnog poziva u skladu sa Zakonom o boravišnoj taksi. U narednom periodu nam slijedi analiza ovogodišnjeg javnog poziva i izmjene koje bi u narednoj godini omogućile što većem broju organizacija da se prijave sa svojim projektima", istakla je direktorica TO Tivat Danica Banjević.

Rok za realizaciju podržanih projekata je početak maja naredne godine.