Izbori u Tuzima najkasnije u martu

Predsjednik Crne Gore raspisaće izbore u ovoj opštini do 4. januara

8908 pregleda9 komentar(a)
Na prošlim izborima vlast osvojio blok albanskih partija: Tuzi, Foto: Luka Zekovic

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisaće lokalne izbore u opštini Tuzi najkasnije do 4. januara naredne godine.

Savjetnik predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić kazao je “Vijestima” da se prema važećem Zakonu o izboru odbornika i poslanika izbori za odbornike održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika kojima teče mandat. U saglasju sa tim je, kako je rekao, i član 36 stav 2 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je utvrđeno da se izbori za Skupštinu održavaju najkasnije 15 dana prije isteka mandata Skupštine.

”Cijeneći prethodno istaknuto, kao i činjenice da je Skupština opštine Tuzi konstituisana 21. marta 2019. godine, kada su verifikovani mandati njenim odbornicima i izabran predsjednik lokalnog parlamenta, sasvim je jasno da je od navedenog datuma počeo da teče njen mandat, te da puni traje četiri godine, odnosno do 21. marta 2023. godine”, istakao je Bastijančić.

On je pojasnio da izbori u ovoj opštini treba da budu održani najkasnije do 5. marta 2023. godine, u neradnom danu (nedjelja).

”U tom slučaju, a imajući u vidu član 14 stav 2 ovog zakona, koji nalaže da od dana raspisivanja izbora do njihovog održavanja ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana, već je na snazi zakonski rok u okviru kojeg je šef države dužan, najkasnije do 4. januara naredne godine, da raspiše izbore za novi saziv Skupštine opštine Tuzi”, istakao je Bastijančić.

Na izborima, koji su prvi put održani u samostalnoj Opštini Tuzi 3. marta 2018. godine, najviše glasova osvojio je blok albanskih nacionalnih partija, okupljenih u koaliciji Albanski forum. Ta koalicija, koji čine Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca (DS) i Demokratska unija Albanaca (DUA) osvojile su 16 mandata, Demokratska partija socijalista 10, Bošnjačka stranka četiri, a Socijaldemokrate i Demokratska Crna Gora po jedan, dok SNP nije prešao cenzus.

DPS isključuje dva odbornika iz Tuzi

Opštinski odbor DPS Tuzi prije dva dana je zvanično pokrenuo proceduru da se odbornici u Skupštini opštine Tuzi Elvir Kajošević i Danijela Đeljaj isključe iz svih organa partije, jer su protivno stavu Kluba odbornika partije u srijedu prisustvovali sjednici SO Tuzi, te na taj način obezbijedili kvorum i potrebnu većinu za izglasavanje dnevnog reda.

Iz Opštinskog odbora DPS-a Tuzi je saopšteno da nakon svih dešavanja prije i tokom sjednice, postoje osnovi sumnje da su pomenuti odbornici dio organizovane grupacije pod patronatom predsjednika Opštine Nika Đeljošaja (AA):

”Čiji je osnovni cilj realizacija unaprijed pripremljenih malverzacija, a sve to praćeno političkom korupcijom, te koristimo priliku da pozovemo nadležne državne organe da preispitaju kompletan slučaj”.

Iz OO DPS-a je saopšteno da će se “odbjegli odbornici” Kajošević i Đeljaj suočiti sa krivičnim prijavama, ali i osudom svih građana opštine, ukoliko ne vrate svoje mandate.

”Sjednica (SO Tuzi) je jasan pokazatelj da koalicija okupljena oko Nika Đeljošaja i zvanično više ne postoji, te da je sa ovakvim nemoralnim činom produžio sebi već odbrojane dane. Niti više postoji jedinstveni albanski forum, niti većina od 3. marta 2019. godine”, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Tuzi.