Skupa voda i vještački snijeg vode državno skijalište u neodrživost?

Član Odbora direktora Skijališta Crne Gore Ivan Ašanin obavijestio direktora tog državnog preduzeća Đura Miloševića da su idejno rješenje i projektni zadatak vještačkog osnježavanja skijališta Kolašin 1600 nepovoljna rješenja za državu...

38318 pregleda62 komentar(a)
Decembar na izmaku, ali snijega nema: Bjelasica, Foto: mediabiro.tv

Idejno rješenje (IR) i projektni zadatak (PZ) vještačkog osnježavanja državnog skijališta Kolašin 1600, predviđaju nepovoljna rješenja za državu i uzrokovala bi, između ostalog, velike troškove i učinila taj ski-centar nerentabilnim.

To je u pismu, u koje su “Vijesti” imale uvid, direktoru Skijališta Crne Gore Đuru Miloševiću, napisao član Odbora direktora tog državnog preduzeća mr Ivan Ašanin.

On tvrdi kako je oko rješenja iz IR konsultovao stručnjake izvan Crne Gore i da je dobio “komentare ljudi koji se bave projektovanjem sistema vještačkog osnježavanja i koji su ukazali na problematičnost PZ i upitnu stručnost pri izradi IR vodosnabdijevanja”.

”Kako bi olakšali razumijevanje problematike, ustupili su mi poređenje koje je urađeno krajem 2016. godine za potrebe kompanije Dopellmayr, koja je tada radila žičaru K8 u Ski-centru Kolašin 1600, te je bila u obavezi da uradi i idejno rješenje za sistem vještačkog osnježavanja. To je kasnije bilo osnova za izradu Glavnog projekta (GP) vještačkog osnježavanja za Ski-centar Kolašin 1600, koji je finansirala Vlada RCG, u drugoj polovini 2019. godine i koji je prošao reviziju, bez primjedbi. Nije jasno kako se i aktuelni PZ i IR pozivaju na usvojeni GP, a, istovremeno, predložili su rješenja koja su nepovoljna za državu Crnu Goru, kao i za oba skijališta (Ski-centar Kolašin 1600 i privatni Kolašin 1450). Istovremeno, u suprotnosti su sa već usvojenim GP”, napisao je član Odbora direktora.

Ašanin podsjeća da je, prema rješenju GP koje je prije tri godine usvojila Vlada, potreban dotok od 100 litara u sekundi (l/s), odnosno od 140 l/s i za snabdijevanje vodom oba ski-centra i za osnježavanje. U PZ i IR, kako je objasnio, “pominje se količina od 290 l/s, od čega je 30 l/s za komunalne potrebe ski-centara, a 260 l/s za osnježavanje”.

”Osnov za navođenje 260 l/s za potrebe osnježavanja potpuno je pogrešan, baziran na potpuno pogrešnim kalkulacijama i nerealnim zahtjevima za punjenje akumulacije, što operatere sistema izlaže neprihvatljivo velikim i potpuno bespotrebnim troškovima. Prema GP, potreban je jedan cjevovod profila DN250, a u projektnom zadatku se traže dva cjevovoda, jedan DN500 za osnježavanje i drugi DN200 za vodosnabdijevanje”, objašnjava Ašanin.

U pismu Miloševiću navodi i da “nema ni potrebe za pumpama snage 640 kW (koje su enormno skupe i rade se po narudžbi), pored kojih su planirane i pumpe od 60 kW za vodosnabdijevanje naselja u ski-centrima, kako je to predviđeno PZ i IR”.

Ašanin kaže da je “sasvim dovoljno ugraditi pumpe od 240 kW (koje se serijski proizvode i daleko su jeftinije), što značajno smanjuje trošak same investicije, ali i enormno umanjuje potrošnju električne energije”.

Član Odbora direktora podsjeća da se nedavno raspisani tender za realizaciju tog projekta “odnosi samo na vodosnabdijevanja dva ski-centra i dopremanje vode do ‘tačke preuzimanja’ za sistem vještačkog osnježavanja”.

Tvrdi da je GP osnježavanja Ski-centra iz 2019. godine, “iako nije savršen, jedino ekonomski prihvatljivo rješenje koje obezbjeđuje poslovanje oba ski-centra, na čisto ekonomskim osnovama”.

Ašanin je zamolio Miloševića da primjedbe i analize koje je poslao koristi kao stav Odbora direktora Skijališta Crne Gore prema Upravi za kapitalne projekte, a sve “u najboljem interesu Crne Gore i oba ski-centra”.

Uprava je nedavno, u cilju rješavanja vodosnabdijevanja ski-centara Kolašin 1450 i Kolašin 1600, kao i vodosnabdijevanja za sistem vještačkog osnježavanja, raspisala tender za izradu kompletne tehničke dokumentacije i realizaciju tog dugoočekivanog projekta.

Već tokom tenderske procedure, stigle su brojne primjedbe na ID, o čemu su “Vijesti” detaljno pisale.

Sezona otvorena na kopnoj zemlji

Zimska turistička sezona na državnom skijalištu otvorena je simbolično juče, iako na stazama nema snijega. Iz Ski-centra Kolašin 1600, za sada, goste dočekuju ponudom koja se sastoji od panoramske vožnje žičarom i tjubing stazom (plastična podloga na kojoj je moguće sankanje).

Sezonu su otvorili ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović.

”Nadamo se da će nas poslužiti vrijeme početkom januara, kako bi ovu sezonu izgurali na pravi način i kompletirali je sa uspješnom ljetnjom. Mi smo dodatno obezbijedili besplatan autobuski prevoz iz Podgorice, Nikšića, Kolašina i Žabljaka. Žičare su spremne. Imao sam priliku da skijam na ovim stazama i odgovorno tvrdim da su fantastične”, rekao je ministar.

Sa otvaranja sezonefoto: mediabiro.tv

Martinović je ocijenio da Kolašin doživljava investicioni bum.

”Ubijeđen sam da ukoliko budemo zajedno radili na razvoju, da ćemo biti konkurentni, ne samo Zlatiboru i određenim turističkim centrima u regionu, već i u Evropi”.

Direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević kazao je da, pri temeperaturama kakve su ovih dana, pitanje je da bi bio efikasan sistem vještačkog osnježavanja. On je, ipak, kako tvrdi, zadovoljan dobrom posjetom prvog dana turističke zime na državnom skijalištu.

Poručeno je da “mehanizacija i infrastruktura spremno čekaju skijaše I da će Kolašin biti konkurentan turističkim centrima u Evropi”.

”Vijestima” je nezvanično rečeno da su smještajni kapaciteti uglavnom popunjeni do kraja januara i da nema otkazivanja, uprkos tome što meteorolozi ne očekuju značajnije sniježne padavine do kraja godine.

Očekuju se gosti iz država regiona, Albanije i Crne Gore...