Trgovcima će marže i dalje biti ograničene

Vlada pomjerila rok za izradu Prostornog plana Crne Gore do 1. oktobra naredne godine

5703 pregleda3 komentar(a)
Riješiće zahtjeve bivših radnika FEP-a: sa jučerašnje sjednice, Foto: Vlada CG

Vlada je juče odlučila da produži važenje Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja, a kojom je maksimalni iznos marže u trgovinama na veliko ograničen na pet odsto, za pšenično bračno (tip 400 i 500), šećer, ulje i so, odnosno sedam odsto za male trgovine na iste proizvode.

Državni sekretar Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Armend Milla, kazao je da se nijesu stekli uslovi za ukidanje ove mjere, jer okolnosti koje su predstavljale razlog za njeno donošenje i dalje traju.

“Godišnja stopa inflacije u periodu od juna do novembra pokazuje da i dalje postoji veoma visoka i rastuća inflacija”, rekao je Milla na sjednici Vlade, dodajući da to proističe iz analize o primjeni te odluke.

Vlada je ovu odluku donijela 23. juna, a primjena je počela 1. jula. Resorno ministarstvo jednom u tri mjeseca preisputuje važenje odluke.

Premijer Dritan Abazović je kazao da se radi o nastavku pomoći građanima Crne Gore.

“Možda ne u velikoj mjeri, ali je svakako značajno”, dodao je Abazović.

Vlada je izmjenila odluke o izradi Prostornog plana Crne Gore (PPCG) da bi kao krajnji rok za donošenje ovog važnog strateškog dokumenta bio pomjeren za 1. oktobar naredne godine. Važećom odlukom je bilo definisano da se ovaj akt donese do kraja ove godine.

Koncept novog PPCG dobio je pozitivno mišljenje Savjeta za reviziju i trenutno je dat na učešće javnosti. Ministarska ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović ranije je najavila da se može očekivati da se u prvom kvartalu (januar-mart) naredne godine napravi njegov nacrt, nakon čega će biti upućen Skupštini na usvajanje.

Sadašnji PPCG važio je do 2020. godine, a novi se donosi na period do 2040. godine.

Kada su u pitanju zahtjevi bivših radnika Fabrike elektroda Plužine (FEP) kojima se duguju zarade, ministar finansija Aleksandar Damjanović je saopštio da će im se novac uplatiti nakon što se utvrdi o koliko se korisnika radi i o kolikom iznosu.

”Novac je bio obezbijeđen i biće obezbijeđen u budžetu za narednu godinu, ali je prethodno trebalo da se odradi više procedura, i proces je konačno pokrenut, sa aspekta Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva rada i socijalnog staranja, a preko Fonda rada, kako bi se precizno utvrdio iznos novca i broj korisnika”, naveo je Damjanović.

ŽICG uzeo kredit od 11 miliona uz Vladinu garanciju

Željeznička infrastruktura (ŽICG) je dobila uz Vladinu garanciju kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 11 miliona eura za nabavku mehanizacije za održavanje pruga (građevinsko i elektrotehničko) i nove opreme za pomoćni voz.

Ugovor o kreditu su juče potpisali ministar Damjanović, direktor EBRD-a za Crnu Goru Remon Zakarija i izvršna direktorica ŽICG Marina Bošković. Uz to, potpisana je i državna garancija na isti iznos za potrebe ovog kredita između države Crne Gore i EBRD-a. Iz Ministarstva finansija nakon potpisivanja ugovora je saopšteno da je svrha ovog kredita da se pomogne ŽICG pri finansiranju mehanizacije za održavanje pruge, koja će se koristiti za redovno i bezbjedno održavanje kompletne željezničke mreže u Crnoj Gori.

“Očekuje se da će projekat biti realizovan u roku od dvije godine od datuma stupanja na snagu ugovora. Ugovoreni iznos kredita iznosi ukupno 11 miliona eura, sa rokom raspoloživosti kreditnih sredstava od tri godine od datuma potpisivanja. Ugovorom o kreditu predviđen je rok otplate od 15 godina, uključujući grejs period od tri godine, uz polugodišnju otplatu i varijabilnu kamatnu stopu koja se sastoji od šestomjesečnog EURIBORA i margine od jedan odsto”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.