Peskov: Zabrinuti smo zbog ukrajinske rakete oborene u Bjelorusiji

Incident se dogodio dok je Rusija ispaljivala desetine projektila na gradove širom Ukrajine u jednom od najvećih udara od početka rata

1969 pregleda1 komentar(a)
Raketa koja je oborena u Bjelorusiji, Foto: Reuters

Kremlj je u saopštio da je izuzetno zabrinut zbog obaranja ukrajinske protivvazdušne rakete koja je u četvrtak ušla u vazdušni prostor Bjelorusije, objavio je Rojters.

"Ovo je incident koji izaziva izuzetnu zabrinutost, ne samo za nas, već i za naše bjeloruske partnere", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ministarstvo odbrane Bjelorusije saopštilo je juče da je protivvazdušna odbrana te zemlje oborila ukrajinsku raketu zemlja-vazduh S-300 u blizini sela Harbaha u Brestskoj oblasti - oko 15 kilometara od bjelorusko-ukrajinske granice.

Incident se dogodio dok je Rusija ispaljivala desetine projektila na gradove širom Ukrajine u jednom od najvećih udara od početka rata.

S-300 je sistem protivvazdušne odbrane iz sovjetskog doba koji koriste i Rusija i Ukrajina. U novembru je jedan S-300 za koji se vjeruje da je zalutao nakon što ga je ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana - takođe tokom ruskih vazdušnih napada - pao na teritoriju Poljske članice NATO, što je izazvalo strahove od eskalacije koji su brzo uklonjeni.

Bjelorusija je u februaru dozvolila Moskvi da koristi njenu teritoriju kao polaznu tačku za ruske trupe u napadu na Ukrajinu, a posljednjih mjeseci takođe je došlo do rastuće ruske i bjeloruske vojne aktivnosti u Bjelorusiji.

Peskov je istakao bliske vojne veze između dvije zemlje, rekavši da su u "stalnom dijalogu i stalnoj koordinaciji".

Minsk, međutim, insistira na tome da ne učestvuje u sukobu u Ukrajini i da neće učestvovati osim ako bezbjednost Bjelorusije ugroze Ukrajina ili zapadni saveznici Ukrajine.