U Vatikanu prvi put sahrana bivšeg pape sa opelom koji će služiti sadašnji papa

Vatikan je takođe najavio da će tijelo pape Benedikta XVI biti izloženo od ponedjeljka do srijede u crkvi Svetog Petra kako bi vjernici mogli da mu odaju počast

4296 pregleda0 komentar(a)
Foto: Reuters

Sahrana poglavara Rimokatoličke crkve i određivanje nasljednika je procedura koja ima svoj tačni tok, ali se Vatikan sada upušta u nepoznatno tlo smrću bivšeg, počasnog pape Benedikta XVI koji je podnio ostavku prije gotovo deset godina.

Obično smrt pape pokreće brzo sazivanje konklave tokom koje kardinali biraju nasljednika. Taj scenario neće biti ovog puta, pošto je nasljednik papa Franjo na čelu Crkve od 2013. godine.

Poslije saopštenja o smrti pape Benedikta XVI čije je svetovno ime bilo Jozef Racinger, Vatikan je tokom dana izdao nekoliko saopštenja koja pokazuju da je cijela ceremonija pažljivo pripremljena.

Prema Apostolskom ustavu koji je 1996. godine proglasio papa Jovan Pavle II, papa mora biti sahranjen između četvrtog i šestog dana od smrti.

Tako će biti i ovog puta, pošto će sahrana bivšeg pape, preminulog danas u 96. godini, biti 5. januara na Trgu Svetskog Petra, tačno pet dana od njegove smrti.

Prvi put će pogrebni obred predvoditi lično sadašnji papa.

Izvori bliski Svetoj stolici saopštili su da će sahrana biti svečana, ali skromna.

Vatikan je takođe najavio da će tijelo pape Benedikta XVI biti izloženo od ponedjeljka do srijede u crkvi Svetog Petra kako bi vjernici mogli da mu odaju počast. Dotle će njegovo tijelo biti u malom manastiru u sklopu vrtova Vatikana.

Tijelo Jovana Pavla II, posljednjeg preminulog pape, 2005. godine izloženo je prije svečane sahrane na Trgu Svetog Petra u prisustvu brojnih šefova država i vlada, i predstavnika monarhija.

Ceremoniju je predvodio kardinal Jozef Racinger, koji je potom izabran za papu. Tada je nekoliko miliona ljudi prisustvovalo sahrani veoma popularnog poljskog pape.

Iako njegova popularnost nikada nije dostigla popularnost Jovana Pavla II, njemački papa, poglavar Rimokatoličke crkve od 2005. do 2013. godine, bivši je šef države, tako da bi njegova sahrana takođe trebalo da privuče velikih broj zvaničnika i vjernika.

Što se tiče mjesta sahrane, tradicija će takođe biti poštovana pošto će se Benedikt XVI pridružiti svojim prethodnicima u jednoj od kripti koja se nalazi ispod bazilike Svetog Petra.

Običaj je da se, kada papa umre, uništi njegov prsten, koji je posebno napravljen za svakog novog papu. To prstenje je nekada služilo kao pečat za dokumente.

Prsten Benedikta XVI već je uništen, odnosno preko papskog grba na prstenu je stavljeno slovo X, kako bi bio neupotrebljiv. To je učinjeno kada je podnio ostavku.