NVO Legalis: Opština, IJZ i Agencija se ne oglašavaju, dok se Pljevlja suočavaju sa velikim zagađenjem vazduha

"Pozivamo Vladu Crne Gore i nadležne institucije da daju svoj doprinos i konačno pomognu u rješavanju ovog višedecenskog problema i da se prema građanima Pljevalja ne odnose kao da su građani drugog reda"

14210 pregleda18 komentar(a)
Pljevlja danas, Foto: Goran Malidžan

Iako se posljednjih nekoliko dana Pljevlja suočavaju sa velikim zagađenjem vazduha, niko od odgovornih u Opštini Pljevlja, Institutu za javno zdravlje (IJZCG) i Agenciji za zaštitu životne sredine nije se oglasio niti upozorio građane o mjerama koje bi trebalo da preduzmu kako bi djelimično ublažili posljedice koje ostavljaju na njihovo zdravlje, nezdrave čestice koje udišu.

To je saopšteno iz Nevladine organizacije Legalis uz podsjećanje da su "ovih dana u Pljevljima zabilježena rekordna prekoračenja PM 10 čestica čije su posljedice, dokazano, katastrofalne po zdravlje ljudi, a pogotovo za djecu i starije".

"Agencija za zaštitu životne sredine se ne oglašava povodom katastrofalne ekološke situacije u Pljevljima. Na njihovom sajtu i društvenim stranicama se ovih dana može naći turistički film o ljepotama Crne Gore gdje skoro i da nema kadrova iz Pljevalja. Dok se bave promocijom turističkih pontecijala, što je posao Nacionalne turističke agencije, građani Pljevalja su suočeni sa rekordom zagađenošću vazduha. Visoke koncentracije štetnih materija u vazduhu dovele su Pljevlja u sam vrh gradova u svijetu, koji su evidentirani po izuzetno visokim koncentracijama štetnih materija u vazduhu. Institut za javno zdravlje se do sada nije oglašavao povodom ugroženosti zdravlja građana Pljevalja. Ova zdrastvena institucija je u obavezi da ovih dana svakodnevno organizuje pres konferencije za medije kako bi izvještavala građane Pljevalja o zagađenosti vazduha i davala preporuke o zaštiti zdravlja. Već je poznata činjenica da lokalna samouprava u Pljevljima ćuti povodom katastrofalnog ekološkog stanja. Svoju nebrigu prema zdravlju građana i životnoj sredini pokazuju već godinama. Do sada nije realizovala nijedan značajan projekat iz oblasti zaštite životne sredine, dok zadnjih godina ubira prihode od ekološke naknade i 'hvali' se milionskim budžetom", navodi se u saopštenju koje je potpisao Miloš Ostojić.

foto: Goran Malidžan

On je apelovao "na lokanu samoupravu u tehničkom mandatu da pod hitno donese odluku i izdvoji sredstva od eko-naknade za sufinasiranje nabavke uređaja za prečišćavanje vazduha u domaćinstvima u iznosu od 70 odsto do prodajne cijene“.

"Pozivamo Vladu Crne Gore i nadležne institucije da daju svoj doprinos i konačno pomognu u rješavanju ovog višedecenskog problema i da se prema građanima Pljevalja ne odnose kao da su građani drugog reda. Pljevlja su do sada dala mnogo Crnoj Gori na ušrb samih građana Pljevalja. Uprava za inspekcijske poslove pod hitno mora imenovati ekološkog inspektora u Pljevljima, jer se Pljevljaci osim zagađenog vazduha suočavaju i sa drugim ekološkim problemima. Apelujemo na Vladu Crne Gore da donese odluku da u Pljevljima bude sjedište Agencije za zaštitu životne sredine sa sjeverni region", stoji u saopštenju NVO Legalis.