Fifa uvodi nove propise za fudbalske agente

Agenti su prošle godine zaradili oko 623 miliona dolara od provizija, što je povećanje za 24 odsto u odnosu na 2021. godinu.

2552 pregleda0 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopštila je danas da će biti ograničene naknade fudbalskih agenata, a da je cilj novih propisa da uvedu transparentnost u posao oko transfera igrača. FIFA je godinama radila na propisima i najavila je da će nova pravila, koja uključuju i ispit i objavljivanje liste klijenata, početi da se primjenjuju u ponedjeljak.

"Novi propisi uvode osnovne standarde usluga za fudbalske agente i njihove klijente, uključujući obavezni sistem licenciranja, zabranu višestrukog zastupanja kako bi se izbjegao sukob interesa i uvođenje ograničenja na naknade agenata, sve u cilju jačanja stabilnosti ugovora, štiteći integritet sistema transfera i postizanja veće finansijske transparentnosti", navodi se u saopštenju Fife.

Agenti su prošle godine zaradili oko 623 miliona dolara od provizija, što je povećanje za 24 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Provizija agenata na transfere i plate igrača biće ograničena na tri odsto kada agent zastupa samo igrača, dok će u slučaju da zastupa igrača i klub koji ga kupuje provizija biti ograničena na šest odsto (10 odsto kada zastupa klub koji prodaje igrača).

Prelazni period prije obaveze korišćenja licenciranih fudbalskih agenata trajaće do 1. oktobra.