Mitropolit Joanikije na božićnom prijemu: Radost Božića da nas zbliži i izmiri i sa Bogom i jedne sa drugima

Poručio je da se Hristovo rođenje dogodilo u davna vremena, ali da ono svojom blagodaću, svjetlošću, radošću i božanskom punoćom prožima sva vremena, te da ispunjava naša srca najuzvišenijim osjećanjima, osjećanjima vjere, ljubavi, dobrote i što je najvažnije stvara bliskost među ljudima

5104 pregleda10 komentar(a)
Foto: Mitropolija

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije priredio je u utorak veče tradicionalni božićni prijem i tom prilikom poručio da nas radost Božića zbliži i izmiri i sa Bogom i jedne sa drugima.

"Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja! U stihovima ove anđelske pjesme izražena je suština ovoga praznika. Gospod se proslavlja i na Nebu i na Zemlji, ali ovo nije samo anđelska pjesma nego je i pjesma nas ljudi na zemlji i ne možemo drugačije da dobijemo mir ovdje na zemlji ako prvo ne proslavimo ime Božje i Cara nad carevima, Gospodara nad gospodarima, koji je na nebesima, čiji mir silazi ovdje na zemlju kao dar Božji. Čudesni i neobjašnjivi događaj, ali događaj ljubavi Božije je ovaploćenje Hristovo", kazao je mitropolit Joanikije tom prilikom.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je saopšteno da je mitropolit poručio da se Hristovo rođenje dogodilo u davna vremena, ali da ono svojom blagodaću, svjetlošću, radošću i božanskom punoćom prožima sva vremena, te da ispunjava naša srca najuzvišenijim osjećanjima, osjećanjima vjere, ljubavi, dobrote i što je najvažnije stvara bliskost među ljudima.

"Hvala vam svima što ste došli da uveličate ovu našu svečanost. Ova radost koja obuhvata Nebo i Zemlju neka što duže ostane među nama, neka se pretvori u naš svakodnevni život, da nas međusobno zbliži, da nas objedini, da nas izmiri, i nas međusobno i sa Bogom i sa svima ostalima. Želim da vam Bogomladenac Hristos svima donese radost, zdravlje, sreću i međusobnu bratsku i sestrinsku slogu i ljubav", rekao je on u svom obraćanju gostima.

foto: Mitropolija

Prijemu su prisustvovali predstavnici rimokatoličke Crkve: apostolski nuncije za BiH i Crnu Goru Nadbiskup Franjo Asisi Čulikat, Nadbiskup barski monsinjor Rok Đonlešaj, predstavnici Islamske zajednice, imam Džemal Dacić, predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nina Ofner, glavni rabin Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i Hrvatskoj Moše Prelević.

Takođe su prisustvovali predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ministri, poslanici, predsjednici političkih stranaka, ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Vladislavovič Maslenjikov, ambasador Republike Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije, ambasador Republike Grčke u Crnoj Gori Panajotis Partsos, predstavnici ambasada Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Velike Britanije, kao i delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori…

foto: Mitropolija

Sa mitropolitom Joanikijem goste su dočekali episkop budimljansko-nikšićki Metodije, kao i sveštenici Dragan Mitrović, starešina Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, i Slobodan Zeković, arhijerejski namjesnik barski i starešina Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru.