Za blistavu kožu: Napravite piling od sastojaka koji su vam pri ruci

Pilinzi za kožu iz domaće radinosti pristupačni su i vrlo jednostavni za pripremu

12398 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čišćenje i hidratacija kože navike su kojih se treba redovno pridržavati, ali ponekad je koži ipak potrebna dodatna njega.

U tim trenucima pilinzi su jedana od ponajboljih tretmana koje možete da uradite, a za blistavu i zdravu kožu možete koristiti i domaće pilinge.

Pilinzi za kožu iz domaće radinosti pristupačni su i vrlo jednostavni za pripremu, a izborom najboljih domaćih sastojaka podarićete vašoj koži dodatnu njegu kako bi izgledala blistavo i besprijekorno.

Postoji mnogo različitih sastojaka koje možete koristiti za pravljenje pilinga za tijelo kod kuće, ali ovoga puta Novi list preporučuje veoma jednostavan piling kojim se postižu fenomenalni rezultati: piling za tijelo od kafe i šećera.

Ovo je jedan od najboljih pilinga koje možete koristiti za svoju kožu: kafa je bogata antioksidansima, dok šećer u ovoj mješavini djeluje kao piling koji pomaže da se riješite mrtvih ćelija kože. Maslinovo ulje prodire duboko u vašu kožu, hidratizira je i održava zdravom.

Sastojci:

  • 20 g mljevene kave
  • 20 g šećera
  • 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 kapsule vitamina E

U zdjelici pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete grubu pastu. Prije nanošenja pilinga, dobro očistite kožu i potom na nju nanesite piling pastu i prstima nježno, kružnim pokretima, umasirajte u kožu.Nakon 5-10 minuta, piling isperite mlakom vodom.

Postupak možete ponavljati od dva do tri puta nedjeljno. Pošto je kafa dobra za kožu i podstiče površinsku mikrocirkulaciju, često se koristi i kao tretman protv celulita.

Kafu možete koristiti i za piling lica. Za ovaj tretman potrebna vam je mljevena kafa- jedna kašika. Da biste dobili pastu, dodajte joj jednu kašiku vode. Kružnim pokretima nanesite na lice. Nakon pilinga, primijetićete da vam je koža zategnutija i glatkija.

Za piling lica može vam poslužiti još jedna namirnica koju sigurno imate u kući - soda bikarbona je idelana kao piling zbog svoje blago zrnaste strukture, ali i sposobnosti da omekšava i njeguje kožu. Piling za lice od sode bikarbone možete napraviti na nekoliko načina. Najlakši je onaj u kojem mu samo dodate vodu i napravite pastu kojom istrljate lice. Osim toga, možete je iskombinovati i sa kokosovim ili nekim drugim uljem za lice. Kada je u pitanju kokosovo ulje, na jednu kašiku sode bikarbone, dodajte jednu kašiku kokosovog ulja.