Preko 350 tona malina zarobljeno u bjelopoljskim hladnjačama

Sagovornici Televizije Vijesti tvrde da je Crna Gora svoje tržište u Srbiji izgubila, jer su Ukrajinci i Poljaci izgubili rusko zbog rata u Ukrajini

13091 pregleda19 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Na tržištu malina nikad neizvjesnije, a preko 350 tona zarobljeno je u bjelopoljskim hladnjačama, kažu tamošnji malinari.

Većina od 500 proizvođača iz tog centra crnogorskog malinarstva nije uspjelo da naplati malinu jer hladnjačari nisu uspjeli da je prodaju u Srbiji, koja je po mnogo nižoj cijeni otkupila ovo voće iz Ukrajine i Poljske.

Zbog svega ispaštaju i jedni i drugi i pozivaju nadležne da im pomognu.

Rad i trud u malinjaku tokom prošle godine Bjelopoljac Mušo Puzović još nije naplatio.

"Iz ovih godina mi je plaćano najkasnije do 10. septembar, ove godine ni dan danas. Ovih dana mi treba da uložim 500 eura. Od čega da živim, imam penziju 250 eura, žena ne radi...", kaže Puzović.

U sličnoj situaciji je skoro 500 malinara iz Bijelog Polja. Preko 350 tona njihove maline je zarobljeno u hladnjačama.

"Zastoj u prodaji je nastao zbog poremećaja evropskog tržišta, poremećaja potrošnje i zbog toga što je evropsko tržište uvezlo malinu iz Poljske i Ukrajine po povoljnijoj cijeni, nego što je naša malina", kazala je Irma Kujović.

Rifat Beganović iz Udruženja malinara Polimlja kaže da je uvezena u Srbiju malina iz Ukrajine i Poljske i da se prodaje kao roba proizvedena u Srbiji.

Sagovornici Televizije Vijesti tvrde da je Crna Gora svoje tržište u Srbiji izgubila, jer su Ukrajinci i Poljaci izgubili rusko zbog rata u Ukrajini. Štetu osim malinara, trpe i hladnjačari, koji uobičajeno malinu izvoze krajem oktobra.

Pitanje je i koliko će se malina izgubiti u hladnjači zbog kaliranja. Ono što još više zabrinjava je cijena po kojoj se ona sad prilikom izvoza može prodati.

"Dio malinara je isplaćen po 4,30 eura, tako da ćemo biti u obavezi da svim malinarima isplatimo po cijeni od četiri eura i trideset centi po kilogramu. To znači da ćemo mi hladnjačari pretrpjeti veliki gubitak", kazala je Kujovićeva.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su svjesni problema i da rade na rješavanju već mjesecima.

"Ministar Vladimir Joković se prilikom bilateralnog sastanka sa belgijskim ministrom poljoprivrede osvrnuo na tu temu, pri čemu smo dobili uvjeravanja da će Belgija nastojati da nađe potencijalnog uvoznika, što do sada nije. Što se tiče pomoći i subvencija Vlade i ta opcija će biti razmotrena", rekao je državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Stevan Gajević.

Malinari poručuju da ako se situacija ne popravi, može doći do gašenja posla.

"Jer ljudi neće moći da nastave dalje sa proizvodnjom, jer ogromni su troškovi...", naveo je Beganović.