CGO objavio vodič za lakše razumijevanje izbornih radnji

Vodič je namijenjen biračima, subjektima koji učestvuju u izbornom postupku, posmatračima, medijima, ali i svima drugima koji žele da saznaju više o izbornom procesu u Crnoj Gori

4259 pregleda1 komentar(a)
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO), objavio je Vodič o izborima, autora predsjednika Državne izborne komisije Nikole Mugoše, a u susret raspisani predsjedničkim i najavljenim prijevremenim parlamentarnim izborima.

Iz CGO-a su kazali da je to prvi vodič o izborima u kojem je dat pregled svih relevantnih pitanja crnogorskog izbornog zakonodavstva na informativan način i uz praktičan osvrt na prava i obaveze svih strana u izbornom postupku.

Vodič je namijenjen biračima, subjektima koji učestvuju u izbornom postupku, posmatračima, medijima, ali i svima drugima koji žele da saznaju više o izbornom procesu u Crnoj Gori.

Vodič, kako se navodi, ima tri cjeline, a prva se odnosi na izbore za izbor poslanika i odbornika, odnosno daje odgovore na pitanja ko ima pravo da bira i bude biran i šta se sve podrazumijeva pod biračkim pravom.

“Takođe, pruža uvid u proceduru glasanja, akcentujući prava i obaveze birača, ali i političkih subjekata, odnosno njihovih kandidata, koji učestvuju na izborima”, dodaje se u saopštenju.

U drugom dijelu pojašnjeni su detalji koji se tiču upravo predsjedničkih izbora koji predstoje 19. marta.

Građani će, kako se navodi, imati priliku da se podsjete i osvježe znanje o procesu biranja predsjednika.

Dodaje se i da će novi birači imati priliku da se na jasan i jednostavan način upoznaju sa procedurom izbora predsjednika države.

“I između ostalog saznaju ko ima pravo da bude biran za predsjednika, šta je neophodno da bi se izvršila pravilna kandidatura i kakav je njen proces i naravno nešto više o tome kako se dolazi do izbora predsjednika”, navodi se u saopštenju.

Treći dio odnosi se na prava koja su definisana Zakonom o biračkom spisku.

Tu, kako se dodaje, spadaju i zahtjevi za promjene u biračkom spisku i situacijama u kojima su oni opravdani i zahtjeve za uvid u birački spisak i kada je, kome i na koji način to dozvoljeno i nadležnostima i postupanju Ministarstva unutrašnjih poslova a u tim situacijama.

“Dodatno, kao prožimajuća pitanja se adresiraju predstavljenost izbornih lista i kandidata u medijima, kao i pozicija domaćih i stranih posmatrača izbora”, kaže se u saopštenju.

Iz CGO-a su naveli da odgovori na sva pitanja nijesu opterećeni pravnim finesama, a kako bi bili u cilju što jednostavnije upotrebe i razumijevanja od strane krajnih korisnika kojima je namijenjen, kako je autor vodiča pojasnio.

Oni su podsjetili da je predsjednica Skupštine Danijela Đurović u ponedjeljak raspisala predsjedničke izbore za 19. mart.

Podsjeća se i da se održavanje vanrednih parlamentarnih izbora očekuje u prvoj polovini ove godine, uz napomenu da je to dio i snažnih preporuka prozapadnih partnera Crne Gore, a kako bi se riješila trajuća politička kriza.

“U tom kontekstu, ovaj Vodič za izbore, kao sažet i sadržajan presjek svih aspekata izbornog procesa, predstavlja vid doprinosa CGO-a i autora da se olakša razumijevanje i sprovođenje svih izbornih radnji, a što je posebno bitno u atmosferi naglašenih tenzija”, zaključuje se u saopštenju.

Vodič dostupan na crnogorskom, albanskom i engleskom jeziku, u štampanoj i elektronskoj verziji.