Održana završna konferencija projekta „Saradnja između ZZZCG i centara za socijalni rad“

U svom uvodnom izlaganju, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je podsjetio da je glavni cilj projekta unaprjeđenje saradnje, kako bi se radno sposobnim korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice pružile kvalitetnije usluge

290 pregleda0 komentar(a)
zzzcg socijalni rad, Foto: Gov.me/S. Matić
20.09.2017. 13:53h

Danas je u Podgorici održana završna konferencija projekta „Saradnja između Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i centara za socijalni rad“ koji se realizuje u okviru Operativnog programa “Razvoj ljudskih resursa 2012-2013”, a finansira iz instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

U svom uvodnom izlaganju, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je podsjetio da je glavni cilj projekta unaprjeđenje saradnje između Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i centara za socijalni rad, kako bi se radno sposobnim korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice pružile kvalitetnije usluge, rekli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Primjena novih metoda rada između Zavoda za zapošljavanje i centara za socijalni rad, koje podrazumijevaju formiranje multidisciplinarnih timova, predstavlja jednu vrstu personalizovanja pristupa osjetljivim ciljnim grupama. Na taj način će se povećati zaposlenost i unaprijediti socijalna integracija ciljnih grupa," stoji u saopštenju Ministarstva.

Pored ministra Purišića, uvodno izlaganje na konferenciji imao je i šef sekotra za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Herman Špic.

O projektu i postignutim rezultatima su govorili Ljiljana Simović, generalna direktorica Direktorata za evropske integracije i EU fondove, Goran Kuševija generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu, Suljo Mustafić, direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Iva Vujović, samostalna savjetnica u direktoratu za finansiranje i ugivaranje sredstava EU pomoći (CFCU).

"Tokom ovog dijela konferencije govornici su se osvrnuli na značaj Operativnog programa “Razvoj ljudskih resursa 2012-2013”, kako u ovom trenutku tako i za IPA II finansijsku perspektivu. Takođe, predstavnici korisničkih institucija projekta su, sa aspekata institucija koje predstavljaju, govorili o značaju samog projekta za zaposlene u ovim insitucijama i o značaju za ciljnu grupu koja će primjenom novih metoda rada biti u mogućnosti da uz podršku službi rješavaju probleme, da se osnaže i razviju sposobnosti za aktivno prevazilaženje nepovoljne socijalne situacije," kazali su iz Ministarstva.

Robert Babič, direktor projekta WYG International, Vanja Hazl, voditeljka projekta i ključna ekspertkinja 1, i Tatjana Tihomirović, ključna ekspertkinja 2 su, navode iz Ministarstva, detaljno predstavili aktivnosti i rezultate projekta i dali preporuke za naredni period.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Zavoda za zapošljavanje i područnih jedinica, centara za socijalni rad, Ministarstva evropskih poslova i Ministarstva finansija.