Zelenski potpisao dekret, funkcioneri neće moći da putuju u inostranstvo za bilo koje nedržavne svrhe

Rat u Ukrajini - 334. dan

38409 pregleda22 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
23.01.2023. 23:22h
23:10h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je potpisao nekoliko dekreta, a jedan od njih je odluka Savjeta za nacionalnu bezbjednost u vezi sa odlaskom funkcionera u inostranstvo.

"Ovo se odnosi na sve službenike centralne vlasti, raznih drugih nivoa lokalne vlasti. Ovo se odnosi na službenike za sprovođenje zakona, narodne poslanike, tužioce i sve one koji moraju da rade za državu i u državi. Hoće sada da se odmore - odmoriće se van državne službe. Funkcioneri više neće moći da putuju u inostranstvo na odmor ili li za bilo koje druge nedržavne svrhe", napisao je Zelenski na Telegramu.

On je kazao i da je Savjet za nacionalnu bezbjednost uveo sankcije protiv 22 osobe - državljane Rusije, "koji pod maskom duhovnosti podržavaju teror i genocidnu politiku".

"Ukrajina neće pokazati slabost. Država neće pokazati slabost", napisao je Zelenski između ostalog na Telegram kanalu.

21:03h

Vlasti Estonije i Letonije saopštile su da protjeruju ruske ambasadore, pošto je Rusija tokom dana najavila protjerivanje ambasadora Estonije u Moskvi.

Litvanija, treća baltička zemlja, u oktobru je protjerala otpravnika poslova ruske ambasade, pošto su ruske vlasti ambasadora Litvanije ranije proglasile "nepoželjnom osobom" (persona non grata).

"Poštujemo princip reciprociteta u odnosima sa Rusijom“, saopštilo je danas estonsko Ministarstvo spoljnih poslova poslije odluke Moskve da protjera estonskog ambasadora.

Ruski ambasador će morati da napusti Estoniju istog dana, 7. februara, kada će estonski ambasador otići iz Rusije.

Ruske vlasti su ranije danas saopštile da će protjerati estonskog ambasadora zbog "potpune rusofobije" Talina i da će diplomatski odnosi biti smanjeni na nivo otpravnika poslova.

Letonija je potom, tokom dana odlučila da protjera ruskog ambasadora i da smanji diplomatske aktivnosti sa Moskvom.

15:08h

Ministri vanjskih poslova Evropske unije na sastanku u Briselu odobrili su novu tranšu vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 500 miliona eura, objavio je Rojters.

14:35h

Mađarska neće blokirati Evropsku uniju u sprovođenju mjere za pružanje veće vojne pomoći Ukrajini, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Sijarto u video snimku na Fejsbuku.

Sijarto je govorio dok su se ministri vanjskih poslova EU sastali da razgovaraju o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da se nada da će odobriti još 500 miliona eura tranše podrške.

12:51h

"Uhapšen je... Razmatramo da li da tražimo sudsku odluku o interniranju"

10:34h

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost, Žozep Borelj, saopštio je da je Unija konačno postala energetski nezavisna od Rusije.

"Za samo nekoliko mjeseci smo se riješili energetske zavisnosti od Rusije koju smo gradili godinama", rekao je Borelj u intervjuu za španski list El Diario, javlja TASS.

Komentarišući rast cijena energenata, Borelj tvrdi da napeta situacija na tržištu ne može više da se poveže sa ratom u Ukrajini, već da se radi o "strukturalnom problemu" korelacije cijena gasa i električne energije, prenosi Tanjug.

On je izrazio nadu da će Evropska komisija (EK) donijeti mjere koje će ublažiti posljedice visokih cijena energenata.

10:07h

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da se nada da će zemlje članice moći da odobre još jednu tranšu od 500 miliona eura u novcu pomoći Ukrajini tokom sastanka ministara spoljnih poslova u ponedjeljak.

Govoreći uoči sastanka, Borelj je rekao da se nada da će članice EU postići sporazum o fondovima, koji su dio Evropskog mirovnog fonda.

09:14h

Ruska spoljna obavještajna služba (SVR) optužila je Ukrajinu da skladišti oružje koje je isporučio Zapad u nuklearnim elektranama širom zemlje.

U saopštenju SVR navodi se da su raketni bacači HIMARS, sistemi protivvazdušne odbrane i artiljerijska municija isporučeni iz SAD-a u nuklearnu elektranu Rivne na sjeverozapadu Ukrajine.

Nije bilo nikakvih dokaza za to, a Rojters nije mogao da potvrdi te tvrdnje.

09:12h

Trenutna situacija u odnosima Rusije i SAD-a ne dozvoljavaju održavanje sastanka na kojem bi se razgovaralo o novom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja, prenijele su ruske državne novinske agencije navode zamjenika ministra inostranih poslova Moskve.

Na brifingu za novinare, zvaničnik Sergej Rjabkov rekao je da neprijatelji Rusije podižu ulog u Ukrajini isporukom oružja, prenosi agencija Rojters.

On je takođe rekao da će novi američki ambasador u Rusiji stići u Moskvu narednih dana.