Ombudsman: Podrška za donošenje Granskog kolektivnog ugovora za medijsku djelatnost

"Novinarstvo je jedna od profesija čiji predstavnici su izloženi najučestalijim i kontinuiranim opstrukcijama rada i napadima u vršenju službene dužnosti, što zahtijeva bolji sistemski odgovor nadležnih državnih organa"

2820 pregleda0 komentar(a)
Bjeković, Foto: ombudsman.co.me

Ombudsman Siniša Bjeković čestitajući Dan novinara Crne Gore poručio je da institucija Zaštitnika daje podršku za donošenje Granskog kolektivnog ugovora za medijsku djelatnost kao i usvajanje Medijske strategije i novih medijskih zakona u ovoj godini.

"Zabrinjava ocjena strukovnih udruženja, kakvo je Sindikata medija, da su uslovi rada medijskih radnika 'često ponižavajući', sa platama ispod državnog prosjeka, u polarizovanim kolegijalnim odnosima, suočeni sa pritiscima, cenzurama i autozenzurama", dodao je Bjeković.

On u saopštenju navodi da su unapređenje uslova rada novinara i veće poštovanje za ulogu i doprinos koji svakodnevno daju u rasvetljavanju i razumijevanju društveno-političkih prilika u zemlji, neophodni preduslovi za dugoočekivano poboljšanje slobode medija u Crnoj Gori.

"Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore ukazuje na neprihvatljivo veliki broj različitih vrsti pritisaka i napada na medijske djelatnike i u prethodnoj godini. Novinarstvo je jedna od profesija čiji predstavnici su izloženi najučestalijim i kontinuiranim opstrukcijama rada i napadima u vršenju službene dužnosti, što zahtijeva bolji sistemski odgovor nadležnih državnih organa. Na ovaj dan važno je podsjetiti da odgovorni pojedinci u sistemu javne uprave ali i privatnom sektoru, treba da postupaju transparentno i pruže odgovore na pitanja i teme kojima novinari odluče da se bave, jer na taj način jačaju kredibilitet sopstvenog poslovanja i utiču na razumijevanje javnosti za posao medija", piše u saopštenju.

Iz ugla institucije Zaštitnika, kako se navodi, nije prvi put da ukazuju na važan doprinos novinara otvaranju brojnih pitanja.

"Koja su uticala na unapređenje ljudskih prava i sloboda u mnogim aspektima, kako pojedinaca, tako i cijelih zajednica. Takođe, i dalje se dešava da građani neke probleme riješe brže i efikasnije posredstvom medija, nego institucija sistema, što se mora mijenjati", kaže Bjeković.

Pozvao je zaposlene u medijima da svoj doprinos daju poštovanjem pravila struke.

"Jer odgovorno i profesionalno novinarstvo zasigurno utiče i na ukupnu atmosferu u društvu, posebno u situacijama kao što su izborni ciklusi i slični događaji, koje javnost prati s povećanom pažnjom i očekivanjima", zaključio je Bjeković.