Slađana Vujačić nije prijavila naknadu i zaduženja

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila kršenje zakona u slučaju zamjenice gradonačelnika glavnog grada

12523 pregleda18 komentar(a)
Vujačić, Foto: Podgorica.me

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da su, između ostalih, zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić i bivši član Odbora direktora “Monteputa” Stefan Mitrović prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u svojim imovinskim kartonima prijavi sve prihode i imovinu, što Vujačićeva nije uradila.

U odluci koju potpisuje direktorica Agencije Jelena Perović navodi se da Vujačićeva u kartonu za 2020. godinu nije prijavila 350 eura na ime ostalih naknada i dva kreditna zaduženja u vrijednosti od malo više od 12.000 eura.

Ona je pojasnila da je veće kreditno zaduženje uzela prije stupanja na javnu funkciju, a da se manje u suštini odnosi na kupovinu na rate koja nije realizovana.

”U odnosu na prihod od 350 eura na ime ‘ostalih naknada’ od strane Glavnog grada, istakla je da to može odgovarati naknadi za rad u nekoj od komisija, koje su uredno prijavljene u svim kartonima, te da i ukoliko je došlo do propusta prilikom unošenja podataka, nije riječ ni o kakvoj namjeri prikrivanja iznosa prihoda, već o tehničkom propustu”, navodi se u izjašnjenju.

”Vijesti” su u januaru prošle godine pisale da Mitrović nije u zakonskom roku napustio mjesto direktora “M-proconsulting”, a Agencija je sada potvrdila da je prekršio zakon.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u roku od 30 dana od stupanja na funkciju podnese ostavku na upravljačke pozicije u privrednim društvima.

Mitrović je kazao Agenciji da je prvi put obavljao javnu funkciju i da nije bi u saznanju da mora podnijeti ostavku na dužnost direktora, imajući u vidu da njegova funkcija u “Monteputu” nije bila profesionalna.

Za kršenje Zakona o sprečavanju korupcije propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.