Saipov proglašen krivim za ubistva u Njujorku, da li će biti osuđen na smrtnu kaznu odlučuje ista porota

Glasanje mora da bude jednoglasno da bi se izrekla smrtna kazna

14459 pregleda3 komentar(a)
Saipov, Foto: Reuters

Porota Sjedinjenih Američkih Država proglasila je Sajfula Saipova krivim za terorizam i ubistvo osmoro ljudi na biciklističkoj stazi u Njujorku 2017, objavio je Rojters.

CCN navodi da su porotnici raspravljali oko šest sati tokom dva dana o slučaju koji je bio najsmrtonosniji teroristički napad u Njujorku od 11. septembra 2001.

Ista porota će 6. februara utvrditi da li će Saipov biti osuđen na doživotnu ili smrtnu kaznu. Glasanje mora da bude jednoglasno da bi se izrekla smrtna kazna.

Suđenje je bilo prvi savezni slučaj smrtne kazne tokom administracije predsjednika Džozefa Bajdena, koji je vodio kampanju protiv smrtne kazne na saveznom nivou.

Saipov se izjasnio da nije kriv po 28 tačaka, uključujući osam tačaka za ubistvo uz pomoć reketiranja, 18 tačaka za pokušaj ubistva i druge optužbe za terorizam.

Saipov je 2017. vozeći kamionet uletio na biciklističku stazu na Menhentnu i tada je usmrtio osmoro ljudi, dok je 15 osoba bilo povrijeđeno. Porota ga je danas proglasila krivim za ubistvo sa ciljem pridruživanja militantnoj grupi Islamska država.