Vujačiću će ponovo suditi za ubistva Kalezića i Ilića

Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda

11800 pregleda2 komentar(a)
Vujačić, Foto: Facebook

Marjanu Vujačiću ponovo će suditi za ubistva Veselina Kalezića i Mila Ilića, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu podgoričkog Višeg suda.

Vujačić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina zbog te dvije likvidacije, stvaranja kriminalne organizacije i nedozvoljenog držanja oružja.

Istovremeno, Apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je Podgoričanin Rade Popović, u nedostatku dokaza, oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i da je pomogao u ubistvima Kalezića i Ilića.

Prvostepenu presudu izreklo je krivično vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Vesna Pean, u martu 2022.

"Prvostepeni sud pravilno zaključuje da nije dokazano da je optuženi Popović bio pripadnik kriminalne organizacije koja je stvorena u prvoj polovini 2017. godine, jer se to zasigurno ne može pouzdano zaključiti samo na osnovu činjenice da je sa optuženim Vujačićem bio u prijateljskim odnosima i da su se često družili i razgovarali putem telefona, a da je optuženog Vujačića upoznao u oktobru 2017. godine na slavlju kod svjedoka K. S., nakon čega su nastavili da se druže svakodnevno u lokalima", navodi se u odluci Apelacionog suda.

Piše i da se osnovano žalbom branioca optuženog Vujačića ukazuje da je u prvostepenom postupku došlo do bitne povrede krivičnog postupka, koje se ogledaju u tome da je u izreci iste predstavljeno da je optuženi Vujačić organizovao kriminalnu organizaciju, u čiji sastav je uključeno još najmanje tri lica, koji su trebali da obezbjeđuju novac i druga materijalna sredstva za izvršenje krivičnog djela i da postupaju po njegovim nalozima: "Pri čemu prvostepeni sud zaključuje da je organizator vrbovao druga lica za pripadnike kriminalne organizacije, bez poziva i dokaza na temelju kojih je to utvrđeno, i davanja odgovarajućeg obrazloženja u vezi sa tim".

10 godina zatvora "dobio" je optuženi zbog stvaranja kriminalne organizacije, za ubistva Kalezića i Ilića osuđen je na po 15 godina zatvora, dok je na po godinu robije kažnjen zbog nedozvoljenog držanja oružja. Vujačić je, međutim, osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina za sva ta krivična djela...

U presudi Višeg suda, konstatuju sudije Apelacionog suda, nije navedeno kada je i na kojem mjestu optuženi Vujačić kao organizator, vrbovao pripadnike kriminalne organizacije, odnosno kojim pripadnicima je izdavao naredbe i uputstva i kakve, te kako i na koji način je vršio njihov nadzor i kontrolu.

"Posebno nedostaju razlozi koji su opredijelili prvostepeni sud na zaključak da ih je bilo najmanje troje, imajući u vidu radnje koje su vršene; otuđenje vozila, paljenje vozila i nabavka oružja za izvršenje djela, jer je ove radnje mogao preduzeti i sam optuženi Vujačić. Osnovano se žalbom branioca po službenoj dužnosti optuženog ukazuje da nema razloga o odlučnim činjenicama da je optuženi Vujačić vrbovao lica za pripadnike kriminalne organizacije i ko su ta lica, jer u tom pravcu prvostepeni sud ne daje nijedan razlog osim uopštene formulacije da je optuženi angažovao pripadnike za vršenje teških krivičnih djela, kojima je odredio uloge i zadatke. U konkretnom slučaju, prvostepeni sud nije naveo nijednu aktivnost optuženog Vujačića koja bi predstavljala radnju vrbovanja, a koja podrazumijeva nagovaranje nekog lica", dodaje se u odluci.

"Kako je prvostepena presuda u odnosu na optuženog Vujačića zahvaćena navedenim bitnim povredama, to se saglasno izjavljenoj žalbi branioca po službenoj dužnosti optuženog u dijelu koji se odnosi na ostala krivična djela, kao i u dijelu žalbe SDT-a u Podgorici, u odnosu na istog optuženog, nije mogla ispitati u meritumu dok se navedene bitne povrede ne otklone", navodi se u presudi Apelacionog suda

Milo Ilić ubijen je 30. aprila 2019. nakon što je u blizini Autobuske stanice u Podgorici izašao iz kladionice i krenuo ka svom automobilu. Kamere su tada snimile osobu sa kačketom, koja je ispalila 13 hitaca.

Veselin Kalezić ubijen je 19. novembra 2018. godine u podgoričkom naselju Stari aerodrom, ispred kafića "Level". U njega je ispaljeno 10 hitaca, a kamere su snimile likvidaciju.