Priča o gracioznoj metamorfozi

Član dua "Belau" koji važi za jedno od najperspektivnijih imena evropske elektronske scene, Kristijan Rat-Buzas, za Magazin govori o novoj pjesmi, saradnji sa engleskom muzičarkom, albumu u najavi, a sjeća se i iskustva za pamćenje sa Bedem festa 2018. i otkriva da se raduju ponovnom dolasku u Crnu Goru

11766 pregleda0 komentar(a)
Elektronski duo "Belau", Foto: Promo

Elektronski duo “Belau” iz Mađarske, koji čine Peter Kedve i Kristijan Rat-Buzas važi za jedan od najperspektivnijih mladih stvaralaca na evropskoj elektronskoj muzičkoj sceni.

Do sada su imali su više od 200 nastupa uživo u 25 zemalja, a krajem 2022. godine objavili su singl “Unimaginable” (Nezamislivo) koji su realizovali zajedno sa Sarom Džej Hauli (Sarah Jay Hawley), muzičarkom iz Engleske čiji je vokal prepoznatljiv po legendarnom albumu benda Massive Attack “Mezzanine”.

S obzirom na to da su prethodnu godinu zaključili novim singlom, u 2023. su ušli sa novitetima, u intervjuu za “Vijesti” Kristijan Buzas najavljuje novi album i turneju, a otkriva i da je duo u pregovorima sa jednim festivalom u Crnoj Gori. Svakako, to im ne bi bio prvi put da gostuju ovdje, s obzirom na to da su 2018. nastupali na Bedem festu u Nikšiću iz kojeg nose pozitivne utiske...

Kada je novi singl u pitanju, kritika ističe da je u pitanju sanjiva, dušebrižna r’n’b himna.

”Iz početne perspektive ovog procesa, kako i sam naslov pjesme kaže, krajnji rezultat je nezamisliv (unimaginable). Ipak, put iz anksioznosti ili uznemirenosti može biti samo pročišćenje, jer izlaz iz beznađa svakako postoji, uvijek. Muzički spot predstavlja dobar primjer ovog procesa. Osjećamo da su pjesma, tekst, muzički spot i kreatori u harmoniji”, kazao je elektronski duo o novom singlu.

Mediji su Belau opisali kao bend koji kroz svoju muziku pokušava da pruži utočište savremenom čoveku, predstavljajući potencijalni put ka samosvijesti, praveći stilizovane i elegantne elektronske ritmove i kombinujući ih sa melanholičnim tekstovima punim žudnje, a koji se mogu uzeti kao svojevrsna utjeha uma, pritom inspirisani prirodom, posebno morem, dubinama i talasima...

Debitantski album ovog elektronskog dua, nazvan “The Odissey”, osvojio je mađarskog Gremija u kategoriji za najbolji album elektronske muzike, dok je naredni “Colourwave” postao izuzetno zapažen na međunarodnom nivou, a novim singlom najavljuju i treći album.

O novom singlu, saradnji sa Sarom Džej, muzici uopšte, odnosu čovjeka i prirode, životu danas, ali i planovima za dalje, Kristijan Buzas iz dua “Belau” govori za Magazin.

Djeluje da ste na najbolji način zatvorili 2022. godinu - novim singlom najavljujući novi album. S obzirom na to da je za nama period praznika, kako biste sumirali prethodnu godinu i koliko Vam je važno što ste je zaključili na taj način?

Mogu da kažem da je 2022. bila sjajna godina u kojoj smo, većim dijelom pripremali novi materijal namijenjen našem trećem albumu koji se može očekivati u četvrtom kvartalu 2023. godine. Da li je to što godinu zatvaramo novom pjesmom neki konceptualan i nesvakidašnji pristup? Ne bih to rekao, iako smo i ranije praktikovali nekoliko puta da uoči praznika objavimo novi materijal, što je izuzetno, ako gledamo iz sadašnje perspektive. Ipak, i nama koji se bavimo ovakvim poslom, praznici ponekad dobro dođu da se odmorimo, da budemo iskreni (smijeh).

Elektronski duo “Belau”foto: Promo

Koliko je za Vas značajna saradnja sa Sarom Džej, koja je poznato ime na svjetskoj muzičkoj sceni, najviše po angažmanu na albumu “Mezzanine” Massive Attacka?

Naravno da je to za nas važno i značajno. Ne samo zbog toga što je to naš najnoviji singl i muzički spot, već je važno i na mnogo većem nivou van toga. Očigledno da je činjenica da je vokal mog omiljenog albuma benda Massive Attack, mislim na “Mezzanine”, uopšte prihvatila da radi sa nama, prihvatajući naš pristup muzici, velika stvar i čast za nas dvoje, pa je samim tim i pjesma dobila na značaju i popularnosti. Rad i proces sa Sarom je protekao nevjerovatno lako i lagano, kao da se oduvijek znamo, sve je nekako teklo samo od sebe... A kada je (Sara) smislila melodiju, odmah sam znao da će pjesma biti hit. Muzički spot je režirala Liza Lukači, za koju mislim da je velika buduća rediteljka.

Uzimajući u obzir tekst pjesme, djeluje da ste je namjenski i pustili baš u periodu oko praznika, kada se mnogi preispituju, donose odluke i slično, a pjesma je optimistična i introspektivna. Jeste li razmišljali o tome i ukoliko jeste, šta ste namjeravali da poručite?

Ovo je jedno od naših najličnijih izdanja koje smo objavili posljednjih godina. Glavni razlog tome je činjenica da smo lično prošli kroz mnogo promjena različite vrste, i zajedno i individualno. Odrasti i usuditi se da postaneš svoj je dugoočekivano i izvanredno iskustvo za sve i svakoga, a ujedno je to i najbolja stvar koja se može desiti ljudskom biću. Svjesni smo toga, veoma smo zahvalni na tome i zbog toga smo i pokušali da ispričamo priču o ovoj gracioznoj metamorfozi u pjesmi “Unimaginable”.

foto: Promo

Da biste postali ono što jeste, smatram da morate zaroniti u svoje najdublje djelove i suočiti se sa strahovima da biste se očistili od svega onoga što nijeste i što ne želite, što je toksično - od trauma, pravila i konvencija, lažnog ponašanja, samo neke segmente spominjem. Taj tunel milosti, proces o kojem govorim, predstavljen je podvodnim scenama u muzičkom spotu... Rekao bih da, ako prođete kroz ovu paklenu vožnju, vaše novo, pročišćeno “Ja” konačno će moći da počne slobodno i mirno da diše, nasuprot onoga što je bilo na, takozvanoj, drugoj strani gdje su samoljublje, potcjenjivanje, neprihvatanje...

Da li ovaj singl možda najavljuje i neki zaokret u Vašoj muzici, odnosno Vaše kretanje kroz žanrove, tekstove, stilove koje slijedi u budućnosti? Da li se može uzeti kao reper za naredni album?

Smatramo da postoji velika razlika između naša prva dva albuma, kada je u pitanju njihova dubina, a osjećam da će ponovo doći do nekog tako velikog skoka i sa našim novim nadolazećim albumom, koji je u pripremi, tako je... Mislim da će ovaj album biti zreo i pristojan napor da izrazimo sebe ili da se samoizrazimo. Već smo objavili dva singla koja će se naći na njemu, i to prije godinu dana “Dreamstate” sa Akacijom, a sada ovu novu pjesmu sa Sarom Džej.

Kritika i mediji pišu da ste jedan od najperspektivnijih elektronskih umjetnika na evropskoj muzičkoj sceni. Da li Vam to prija ili je dodatna obaveza, pored one prema publici? Takođe, kakve su reakcije publike i kritike nakon nove pjesme?

Dobijamo pozitivne i uvijek pristojne povratne informacije iz medija otkad je “Belau” osnovan, što je očigledno dobro po nas i dobar je osjećaj. Ipak, ne zavisimo uvijek od pozitivnih kritika, već se samo trudimo da prvenstveno sebi obezbijedimo ono što je dobro i šta će se dešavati u našim životima, sa ciljem da bude što je bolje moguće. Ko bi znao da ćemo jednog dana napisati i objaviti album o tako božanstvenim stvarima koje sam spomenuo... Ranije u svom životu, da bi bilo uopšte moguće razumjeti odakle ka gdje, vodio sam beskrajne bitke sa raznim svojim demonima. Dakle, mediji i kritika su jedno, a proživljeno, unutrašnje i samoidentifikujuće umjetničko stvaralaštvo koje dolazi iz najdublje tačke autora, nešto je sasvim drugo. Ako sve to ide u istom pravcu, mi to, naravno, rado prihvatamo.

Takođe, u nekim opisima Vaše muzike stoji da njome zapravo pokušavate da pružite utočište savremenom čovjeku, stvarajući inspirisani prirodom. Šta biste rekli o tome i kakav je današnji odnos muzike, čovjeka i prirode?

Ranije u životu, kada bi me neko pitao ko su mi omiljeni umjetnici, ko mi se najviše sviđa, znao sam u odgovoru okupiti nekoliko imena iz raznih žanrova i krenuo nabrajati do beskonačno... Sada bih rekao da je tišina zapravo moja omiljena atmosfera u kojoj volim da budem. Tišina ima sve “funkcije” ili “opcije” koje su mi potrebne, a možda su svi ostali zvuci samo posveta tome.

foto: Promo

Kakva je veza između muzike, čovjeka i prirode? Svi oni dolaze iz istog izvora, dok priroda zna šta je u njihovoj “prirodi”, namjerno koristim tu riječ - “priroda”. Čovjek je spreman da to sam shvati, ali u većini slučajeva sa vrlo malo uspjeha... Takođe, ljudska muzika koja dolazi iz onog prirodnog izvora unutar čovjeka, ima istu čistoću koju priroda ima sama po sebi. Ako tečete, na putu ste, to je ono što pokušavam da kažem ovdje.

Da li ste upoznati sa crnogorskom muzičkom scenom ili festivalima, s obzirom na to da ste jednom prilikom gostovali kod nas?

Tako je, imali smo vrhunsko iskustvo jednom u Nikšiću, kada smo imali priliku da sviramo na Bedem festu 2018. godine. Nastup i kompletan šou je bio odličan, a nakon toga smo nastavili i ludo se proveli na jednoj privatnoj žurki, na privatnom mjestu i uz domaću muziku. To je sjajna uspomena za pamćenje i sjećanje. Zbog toga se dodatno nadam da ćemo se vratiti u Crnu Goru i Nikšić, ali i posjetiti neke druge gradove.

Da li postoji mogućnost za to, imate li već neke dogovorene nastupe?

Ako postoji neki festival koji je zainteresovan za nas, rado ćemo krenuti na put i posjetiti vas. Svakako, koliko znam, Piter je već u kontaktu sa nekim. Držite palčeve i dolazimo!

Saundtrek za sve koji su spremni da rizikuju

Jednom prilikom ste rekli da svoje slušaoce vodite na mjesta ispunjena suncem gdje će se opustiti, naći mir i harmoniju. Koliko je muzika važna u tom kontekstu i gdje su danas mir i harmonija u svijetu koji se ekstremno brzo tehnološki razvija?

Imali smo različite slojeve interpretacija svakog od naših dosadašnjih albuma. Cilj našeg debija je uglavnom bio LP sa pjesmama čiji je cilj bio da odvedu slušaoce bilo gdje drugdje u odnosu na trenutak i mjesto na kojem se osoba trenutno nalazi, a imajući u vidu brze, ujednačene i naporne dane, željeli smo uglavnom da ponudimo izlaz iz napornih sedmica, radnih dana ili ponavljajućih životnih procesa, poslova, obaveza...

foto: Promo

Kasnije, na drugom albumu smo željeli da slušaoca, odnosno putnika, odvedemo na jedno dublje mjesto i izmjestimo ga u područje samosvijesti i introspekcije i tako da ohrabrimo ljude da ako osjete da imaju moć u sebi, da se suoče sa svojim unutrašnjim strahovima i da postanu otvoreni sa i pred samim sobom. Bio je to mnogo mračniji i sadržajniji album, ali istovremeno nije nudio nešto što mislim da će treći album predstaviti, a to je milina, zahvalnost, duhovnost, ​​gracioznost. Dakle, da, ono što želimo da predstavimo ove godine biće vezano za “dolazak”. Trudimo se da obezbijedimo saundtrek, zvučnu podlogu, za svakoga ko je spreman da rizikuje u procesu sazrijevanja ili, da kažem to na jedan smiješan način, u procesu odrastanja.

Tišina je favorit, pa tek onda drugi autori i njihova muzika

Šta Vi najčešće slušate i da li postoje neki umjetnici koji posebno utiču na Vas i Vašu muziku, ili pokušavate da stvarate samostalno i prvenstveno za sebe, a onda tek za publiku?

Osim tišine, koju sam ranije spomenuo, obojica imamo nekoliko favorita, omiljenih autora. Postojanje uticaja je očigledno u svim slučajevima, ali to nije u suprotnosti sa onim što ste pomenuli, a to je i da stvaramo samostalno, za sebe. Ove dvije stvari mogu da žive spokojno i srećno jedna pored druge, jer bi licemjerno bilo reći da nema nikakvog i ničijeg uticaja. Na primjer, izdvojiću neke koje ja trenutno slušam, to su FKJ, Health, Sleep Token ili Michael Kivanuka. Ali takođe, sa Piterom dijelim neke zajedničke favorite, kao što su 53 Thieves ili RY X.