Porodica ubijenog Mrdaka: Odgađanjem suđenja kupuju vrijeme okrivljenima za ubistvo

Supruga pokojnog Ljubiše Mrdaka nakon drugog odlaganja suđenja optuženima za taj zločin traži reakciju pravosudnih organa Srbije od kojih zavisi ekstradicija nekoliko okrivljenih

6685 pregleda3 komentar(a)
Uviđaj nakon pljačke pošte u Nikšiću (arhiva), Foto: Svetlana Mandić

Zahtjev branilaca okrivljenih za ubistvo Nikšićanina Ljubiše Mrdaka u vezi sa tim da se suđenje odgodi dok srpski pravosudni organi ne izruče dio okrivljenih, samo je kupovanje vremena.

To su za "Vijesti" kazali članovi njegove porodice.

Mrdak je ubijen 20. oktobra 2021. godine ispred poslovnice Pošte u Nikšiću, tokom oružane pljačke, kada je branio kolege i novac nikšićkih penzionera.

Njegova supruga kazala je da je razočarana što postupak nije počeo i što pravda još nije zadovoljena.

"Iza nas je teška godina. Razočarani smo jer se proces suđenja ubicama nije pomjerio sa mjesta. Iako su pripadnici Uprave policije, sa kolegama iz okruženja, u vrlo kratkom roku rasvijetlili ovaj zločin, predali tužilaštvu mnoštvo dokaza koji potvrđuju krivicu sedmorice okrivljenih, već drugo ročište se odlaže", napisala je Mrdakova udovica Slavica u saopštenju.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Mitra Kneževića, Stojana Albijanića, Nemanje Miljkovića, Petra Zolaka, Srđana Svjetlanovića, Davida Banjca i Stefana Regojevića.

Prvo ročište bilo je zakazano za 22. novembar prošle godine, a drugo za 24. januar ove, ali su oba odgođena.

Slavica Mrdak objašnjava da su advokati okrivljenih tražili da se sačeka ekstradicija uhapšenih u Srbiji kako bi im se sudilo u prisustvu.

"Tako kupuju vrijeme. Sa druge strane, Ministarstvo pravde Republike Srbije nije crnogorskom tužilaštvu poslalo nijedan odgovor na njihove zahtjeve da se izručenje i obavi. Apelujemo na nadležne u Srbiji da učine sve u okviru svojih nadležnosti i da obavijeste tužilaštvo Crne Gore šta se može uraditi u vezi sa izručenjem dvojice uhapšenih u Srbiji i šta možemo očekivati od sljedećeg ročišta zakazanog za 21. mart", navela je udovica ubijenog Ljubiše Mrdaka.

Dodala je da sada vode borbu za pravdom.

"Da ubice našeg Ljubiše dobiju šta zaslužuju i da budu osuđeni. Hoće li Crna Gora i Republika Srbija pokazati da su države vladavine prava, u kojima će pravda stići svakoga i da nedjela, posebno ovakav težak zločin, neće ostati nekažnjena? Svi mi kao društvo moramo se potruditi da Ljubiša dobije svoju pravdu", poručila je Slavica Mrdak.

Mrdak je, kao radnik obezbjeđenja, na parkingu iza nove pošte pokušao da spriječi pljačku novca namijenjenog za isplatu penzija, kada ga je jedan od razbojnika ranio.

Od posljedica ranjavanja preminuo je u Kliničkom centru u Podgorici.