Balon nepoznatog porijekla preletio Kolumbiju

Kolumbijsko vazduhoplovstvo je saopštilo da sprovodi "provjere sa raznim zemljama i institucijama kako bi utvrdilo porijeklo objekta".

5715 pregleda6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters

Kolumbijske vlasti saopštile su danas da je jedan balon za sada nepoznatog porijekla preletio njihovu teritoriju poslije upozorenja u petak američkih vlasti o "kineskom balonu za nadzor" uočenom iznad Latinske Amerike.

Kolumbijsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je balon otkriven u petak ujutru i nadgledan sve dok nije napustio vazdušni prostor te zemlje.

Dodaje se da balon nije "ugrozio" bezbjednost i odbranu zemlje.

"Nacionalni sistem protiv-vazduhoplovne odbrane je 3. februara otkrio objekat na visini iznad 55.000 stopa (16.700 metara), koji je ušao u kolumbijski vazdušni prostor kroz sjeverni sektor zemlje, krećući se prosječnom brzinom od 25 čvorova (46 kilmetara na sat) i imao karakteristike balona", saopštila je vojska.

Kolumbijsko vazduhoplovstvo je dodalo da sprovodi "provjere sa raznim zemljama i institucijama kako bi utvrdilo porijeklo objekta".

Pentagon je u petak saopštio da je drugi kineski balon za nadzor primijećen kako leti iznad Latinske Amerike, dan pošto je sličan balon pronađen iznad SAD.

Tada nisu dati nikakvi detalji o lokaciji i putanji drugog balona.

Američka vojska oborila je u subotu, po naređenju predsjednika Džozefa Bajdena, kineski balon koji je letio iznad SAD, što je izazvalo oštre kritike Pekinga i nagovještaj prijetnje da će uzvratiti.

Američke vlasti smatraju da je to bio kineski špijunski balon, dok su kineske vlasti navele da je meteorološki koji je skrenuo sa svoje putanje.