Kordić: Očekujem funkcionalan Ustavni sud već na plenarnoj sjednici

"Mislim da je ovi dobra vijest za građane koji sa nestrpljenjem očekuju odluku o sudijama US koji nije mogao da radi jer nije imao kvorum"

9525 pregleda4 komentar(a)
Kordić, Foto: Biljana Matijašević

Predsjednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić rekla je novinarima u Skupštini da očekuje da će na plenarnoj sjednici Crna Gora dobiti funkcionalan Ustavni sud.

"Mislim da je ovo veoma dobra vijest za građane koji, iz različitih razloga i na različite načine, sa nestrpljenjem očekuju odluku o sudijama US. Činjenica je da Ustavni sud u prethodnom periodu nije mogao da funkcioniše jer nije imao kvorum i to je usporavalo i onemogućavalo zaštitu ustavnh prava građana", rekla je Kordić.

Podsjetila je da je pred Ustavnim sudom niz inicijativa, između ostalog i ustavne žalbe na izborni proces, zbog čega ne mogu da se proglase izbori u nekoliko opština.

Kazala je da je to važno i zbog nastavka pregovora sa EU.

"To nije, naravno, jedina stvar koju treba riješiti, ali funkcionalne institucije važne su za Crnu Goru prije svega na unutrašnjem planu i naravno, međunarodni status i sprovođenje međunarodnih agendi Crne Gore", navela je Kordić.

"Prema ovome što smo do sada vidjeli tri kandidata su dobila podršku svih članova Odbora i očekujem da će se to reflektovati u dvotrećinskoj podršci na plenumu", dodala je Kordić.