Cijela palestinska porodica stradala u zemljotresu

Pedesetogodišnji Palestinac, koji je 2010. pobjegao od rata u Gazi, poginuo je u Turskoj sa suprugom i četvoro djece

20078 pregleda4 komentar(a)
Majka Abdea-Karima Abu Džalhuma, Foto: Reuters

Abdel-Karim Abu Džalhum je prije 12 godina pobjegao u Tursku od rata i siromaštva u palestinskoj teritoriji Gaza.

On i njegova cijela porodica poginuli su u razornom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio djelove Turske i Sirije, prenosi Rojters.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su Abu Džalhum, njegova supruga Fatima i četvoro djece, bili među 70 Palestinaca koji su pronađeni mrtvi.

„Moj brat je pošao u Tursku u potrazi za boljim životom dalje od ratova i blokada ovdje u Gazi“, rekao je Rojtersu Abu Džalhumov brat Ramzi (43) dok su rođaci i komšije danas dolazili u kuću porodice u gradu Beit Lahija na sjeveru pojasa Gaze da izjave saučešće.

Rojters piše da je Abu Džalhum radio kao taksista u Gazi, ali da se mučio da prehrani porodicu i da je 2010. pošao u Tursku, gdje je radio u fabrici drveta u Antakiji.

Rođak stradalog Palestinca pokazuje njegovu fotografijufoto: Reuters

Abu Džalhum (50), 33-godišnja Fatima i njihova djeca Nura (16), Bara (1), Kenzi (9) i Muhamed, trogodišnjak koji je rođen u Turskoj, prije pola godine su se uselili u novi stan, prema riječima njihovih rođaka.

U satima nakon zemljotresa, šira porodica je očajnički pokušavala da stupi u kontakt, pozivajući sve koji su mogli da daju bilo kakvu informaciju. U utorak su prepoznali porodicu na fotografiji na kojoj su bili zatrpani ispod ruševina, bez znakova života.

Na fotografiji se vidjelo da Abu Džalhum grli djecu, očigledno pokušavajući da ih zaštiti sopstvenim tijelom kada se njihov dom srušio.

U kući porodice u Beit Lahiji, Abu Džalhumova majka Vedad se molila da njihova tijela budu vraćena kući i sahranjena.

„Nisam vidjela sina ni njegovu djecu 12 godina,“ rekla je uplakana majka.