"Dali smo značajan doprinos da se državi ne nanese šteta od 100 miliona, a Ministarstvo finansija nas nije pomenulo"

Reagovanje Advokatske kancelarije "Velimirović i partneri"

7163 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advokatska kancelarija "Velimirović i partneri" reagovala je povodom teksta objavljenog juče na portalu "Vijesti" pod naslovom "Odluka u korist države Crne Gore zvanično dostupna".

Povezani članci

08. Februar 2023.

Odluka u korist države Crne Gore zvanično dostupna

Ragovanje koje je potpisao advokat Goran Velimirović prenosimo integralno...

"U pomenutom tekstu prenijeto je saopštenje Ministarstva finansija Vlade Crne Gore da je od strane Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) objavljena odluka u korist Crne Gore koja je donijeta u postupku Addiko banke protiv Crne Gore, a u vezi Zakona kojim je Crna Gora zaštitila korisnike kredita u švajcarskim francima. Nadalje je navedeno da je postupak počeo u septembru 2017. godine i činila su ga dva kruga pisanih podnesaka i saslušanja u Parizu, u decembru 2019. godine, nakon čega je Tribunal donio odluku u novembru 2021. godine, odbacujući sve tužbene zahtjeve protiv države.

U saopštenju Ministarstva finansija se dalje navodi da su Crnu Goru u ovoj arbitraži, predstavljali članovi Ministarstva finansija, Centralne banke, Ministarstva pravde i međunarodnog pravnog tima pod vođstvom Cherie Blair CBE KC i Catriona Paterson iz Omnia Strategy LLP.

Ne ulazeći u razloge zbog čega je Ministarstvo finansija, nabrajajući učesnike u ovoj arbitraži, koji su spriječili da Državi Crnoj Gori nastupi izvjesna šteta od blizu 100 miliona eura, na posljednjem mjestu nabrojala onog ko je za taj uspjeh najzaslužniji, a to je advokatska kancelarija Omnia strategy LLP gospođe Chery Blairčije je sjedište u Londonu, nalazimo za shodno da upoznamo javnost da je veoma značajan doprinos ovom velikom pravnom uspjehu dala i naša kancelarija "Velimirović i partneri" iz Podgorice, koja u saopštenju Ministarstva finansija uopšte nije ni pomenuta.

Naime naša kancelarija je u ovom složenom arbitražnom postupku bila izabrana od strane londonskih kolega kao lokalni pravni partner i savjetnik, i kao takvi smo učestvovali u postupku od početka do kraja. Naši advokati su učestvovali u oba kruga poddnesaka koje pominje Ministarstvo finansija, a takođe su neposredno učestvovali i saslušavani tokom arbitraže u Parizu, uz angažovanje advokata iz naše Kancelarije, takođe smo angažovali profesore ustavnog prava i sudije ustavnog suda koji su svojim ekspertskim mišljenjima doprinijeli ovom velikom pravnom

Na kraju, ovo je prilika da izrazimo žaljenje što i pored ovakvog uspjeha advokatska kancelarija Omnia strategy LLP nije izabrana za pravnog zastupnika države Crne Gore u arbitražnom postupku koji je protiv nje pokrenula Atlas grupa Duška Kneževića, jer je staro pravilo da tim koji dobija ne treba mijenjati", piše u reagovanju advokatske kancelarije "Velimirović i partneri".