Bez rasprave o smjeni predsjednika SO Tivat, opozicija optužila vlast da bježi od argumenata

Odbornici većine glasali protiv toga da se u dnevni red uvrsti inicijativu opozicije o razrješenju Miljana Markovića zbog učešća u radu Skupštine Srbije

2391 pregleda0 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica, Foto: Siniša Luković

Skupština Opštine Tivat je bez rasprave i većinom glasova usvojila odluku o imenovanju novog sastava Opštinske izborne komije Tivat (OIK) i imenovala predstavnike Opštine u Skupštini Turističke organizacije Tivat, ali nije ni započela posebnu sjednicu sazvanu povodom inicijative opozicione koalicije predvođene DPS-om, na kojoj je trebalo da se razmatra njihov zahtjev za smjenu predsjednika SO Miljana Markovića (DF).

U skladu sa rezultatima sa posljednjih lokalnih izbora 23. oktobra, u novom sastavu OIK Tivat, gdje je koalicija okupljena oko DPS-a imala pojedinačno najveći broj glasova, većinu sada imaju opozicione partije.

Tako će OIK-om ubuduće predsjedavati Marijana Nikolić (DPS), a za članove su imenovani Jadranka Joksimović (DPS), Melita Brkan (HGI) i Spasoje Ljesar i Radosav Tujović (Narod Pobjeđuje).

Za predstavnike Oštine Tivat u Skupštini lokalne Turističke organizacije imenovani su Ljiljana Perović, Jasna Kijac, Novica Radojićić, Nikolina Banaš, Boris Minić, Jelena Ćuk i Dejana Bogdanović.

Posebna sjednica SO posvećena opozicionoj inicijativi za razrješenje predsjednika tivatskog parlamenta Miljana Markovića (DF) sa te funkcije zbog njegovog učešća u radu Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne Skupštine Srbije u Beogradu sredinom decembra prošle godine, završena je već prilikom utvrđivanja dnevnog reda.

Naime, 15 prisutnih odbornika vladajućeg saveza koji čine koalicija Da zapečatimo, DF, Krtoljska lista, Tivatska Akcija i Bokeški Forum, bilo je protiv usvajanja dnevnog reda i nadglasalo 14 opozicionih odbornika iz redova HGI i koalicije Prava stvar (DPS, SD, SDP, LP).

U inicijativi su DPS, SD, SDP i LP naveli da Marković treba da bude razriješen sa dužnosti zbog, kako su naveli, "djelovanja van svojih nadležnosti" jer je sredinom decembra zajedno sa još nekoliko predsjednika crnogorskih Opština i lokalnih parlamenata iz redova DF-a, učestvovao u radu jednog od odbora Skupštine Srbije.

"Svojim nastupom u Narodnoj skupštini Republike Srbije, pred Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, dakle pred organom druge države, a sa pozicije predsjednika Skupštine opštine Tivat je radio protivno interesima svih građana naše opštine, zastupajući uskostranačke i uz to jednonacionalne interese i narušavajući građanske principe našeg društva", navodi se u inicijativi za razrješenje Markovića koju je potpisalo 12 odbornika DPS, SD, SDP i LP u lokalnom parlamentu.

Oni tvrde da je Marković u Beogradu "djelovao van okvira svojih nadležnosti" i da je predsjednik Skupštine opštine "dužan da poštuje Ustav, zakone i druge propise države u čijem gradu vrši funkciju", te da je "u obavezi da šalje poruke mira, tolerancije i multietničkog sklada i opredijeljen za građanske vrijednosti".

Nakon što vladajuća većina nije prihvatila da se njihova inicijativa uvrsti u dnevni red, čelnici koalicije “Prava stvar” izrazili su razočarenje i naveli da vlast “bježi od očigledne istine”.

“Marković je apsolutno prekoračio svoja ovlaštenja, da ne kažem zloupotrijebio funkciju predsjednika Skupštine. On je u svojstvu predsjednika Skupštine, na poziv Narodne skupštine Republike Srbije i Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, na toj skupštini govorio o pravima Srba, ugroženosti Srba i u ime svoje, uskostranački znači sprovodio interese, a sve to pod plaštom funkcije koju pokriva, dakle, predsjednika SO Tivat, predsjednika koji bi trebalo da sprovodi interese i svih građana naše opštine, a da ne govorimo o onom segmentu da je na taj put išao o trošku svih građana, odnosno iz budžeta Opštine”, kazala je novinarima odbornica i predsjednica OO DPS Tivta Dubravka Nikčević.

Na pitanje zašto DPS, SDP, SD i LP nisu na identičan načlin problematizovali ranije slične postupke čelnika nekih sebi bliskih partija poput HGI čiji su predstavnici na isti način kao Miljanić, giodinama nastupali pred organima države Hrvatske u Zagrebu, Nikčević je kazala da bivši poslanik i ministar Adrijan Vuksanović i bivši potpredsjednik Opštine Ilija Janović “u tom svojstvu nisu išli uhrvatski Sabor, već su svoj boravak tamo sprovodili kroz svoje nadležnosti u svojoj stranci, u HGI i pričali su o manjinskim pravima Hrvata i o saradnji na tom nivou”.

“Koliko je meni poznato, ovo nije ista priča i ovo nisu iste relacije. Janović i Vuksanović nisu funkcioneri, nisu bili ni predsjednici Opštine, ni predsjednici Skupštine. Dakle, sa te pozicije oni nisu sprovodili taj svoj boravak“, smatra Nikčević.

Vatroslav Belan (LP) je naglasio da se razrješenje predsjednika SO Tivat traži “zbog njegovog, spreman sam reći skandaloznog izvještaja koji je podnio nadležnom odboru Narodne skupštine republike Srbije”.

Istakao je da se ne dovodi u pitanje pravo Markovića da u svojstvu predstavnika DF “ili predstavnika srpske dijaspore, ako se on tako osjeća što je njegovo ljudsko pravo, komunicira sa matičnim odborom u njegovoj matičnoj zemlji”.

“Međutim, on je gore nastupio kao predsjednik SO Tivat. Poslovnik u članu 140 o saradnji lokalne samouprave sa ostalim lokalnim samoupravama je vrlo jasan i precizan. Druga stvar, ovdje govorimo u činjenici da je funkcioner države Crne Gore podnio izvještaj o radu Skupštini druge države. O čemu se tu radi, kako to da kvalifikujemo? SO Tivat je platila put Markoviću da predstavlja jednu naciju, da predstavlja politiku jedne partije, a pritom izvještaj podnosi drugoj državi“, kazao je Belan.

On je rekao da se to ne može upoređivati sa onim što su u Zagrebu godinama ranije radili predstavnici HGI, jer su oni to radili isključivo kao stranački, a ne crnogorski javni funkcioneri.

“Nije apsolutno sporno da je Marković o trošku DF-a, o trošku srpske manjinske zajednice, otišao u svoju matičnu zemlju i pred svojim matičnim odborom radio na onome što su njegovi ciljevi u smislu uspostavljanja odnosa unapređenja, kulture, tradicije itd. srpskog naroda u Crnoj Gori. Međutim, sa pozicije predsjednika SO to je apsolutno nedopustivo, a i nema ovlaštenje ni mandat u skladu sa članom 145. Poslovnika koji je vrlo precizan. Mislim da su tu u stvari vrlo jasne vrlo precizne i da je razgraničenje vrlo jasno“, kazao je Belan.

Zdravko Mitrović (SD) naglasio je da je postupak Markovića bio “skandalozan čin”.

“Ono što je danas problem je što sugrađanske partije glasale da nema sjednice, a to nisu smjeli da urade. Prvenstveno mislim na Bokeški forum, Evropa sad. Problem je što građanske partije nemaju potrebu da razdvoje građansko od nacionalnog. Bez obzira da li su koalicioni partneri ili nisu, oni su danas trebali da postave stvari na svoje mjesto. Ne da glasaju za njegovu ostavku, ali da se izjasne da to nije u redu i da to ne treba više da radi”, naglasio je on.

Ilija Janović (HGI) je rekao da “vladajuća koalicija nije bila u stanju da izađe na debatu i diskusiju, vjerovatno bojeći se reakcije unutar svojih redova i svojih birača. o je njihova odluka i to pokazuje o načinu na koji će raditi i kako će povjerenje neopravdati prema svojim biračima”.

“Mi apsolutno ne sporimo da bilo koji predstavnik ima i gaji dobre odnose sa državama u okruženju. Imamo problem sa tim da se zastupaju određeni interesi i izjave koje štete subjektivitetu i državnosti Crne Gore. Nama su vrlo jasna programska opredjeljenja još od 2002. da je Crna Gora matična država i da nismo ničiji protektorat. HGI radi na dobrosudsjedskim odnosima, ako ćemo spomenuti da je preko 200 timova radilo na pripremi državei njenih institucija za prijem u EU, onda ne možemo pričati o istom odnosu Republike Srbije i Republike Hrvatske prema Crnoj Gori. Republika Hrvatska nema interes da uđe u prostor Crne Gore, samim tim ni u subjektivitet ni državnost Crne Gore, ali ima veliki interes da to bude prozapadna i proevropska Crna Gora”, kazao je Janović, poredeći svoj i postupak stranačkog kolege Adrijana Vuksanovića u Zagrebu, sa postupkom Markovića u Beogradu.

On je naglasio da Marković “naravno da treba da ide i da njeguje odnose sa institucijama druge države, ali ispred stranke, ne ispred institucije, Skupštine Opštine Tivat”.

Dodao je da je za odlaske u Zagreb on kao bivši potpredsjednik Opštine nikada “nije dobio poziv ispred institucije, već isključivo stranački, kao predstavnik HGI, a to što su mi u medijima pripisivali da sam u datom momentu vršio neku drugu funkciju, to apsolutno ne spori moj nastup i djelovanje”.

Janović: U “Vijestima” plasirani šovinistički izrazi prema Hrvatima, Srbija radi protiv Crne Gore

Ilija Janović (HGI) je novinaru “Vijesti” poručio da taj medij širi šovinizam prema Hrvatima.

“Vi radite za određeni medij. U njemu su eksponirani vrlo šovinistički izrazi i izjave prema hrvatskom puku i prema čelnicima HGI. Da li ste se ikada ogradili od toga? Da li je ikada ijedan medij koji uređuje hrvatska zajednica ili Hrvati, išla na taj način prema srpskoj zajednici, ili crnogorskoj ili bilo kojoj drugo, na način da su vrijeđali Hrvate da je Hrvat dijagnoza i slično”, kazao je Janović.

On nije konkretno odgovorio na pitanje novinara ko, navodno, takve stvari radi u “Vijestima”. Funkcioner HGI je novinara “Vijesti” prozvao da navodno piše i za portal In4S, ali nije reagovao na opomenu da to nije tačno i da bi zbog toga mogao biti tužen.

Na pitanje kako mu je problematično da u kampanji za lokalne izbore u Nikšiću učestvuju funkcioneri političkih stranaka iz Srbije, a nije mu problematično kada u kampanji HGI za lokalne izbore u Tivtu učestvuju visoki hrvatski državni fukcioneri i hrvatske diplomate akreditovane u Crnoj Gori, Janović je kazao da je “to njihovo pravo” (državnih funkcionera i diplmata Hrvatske –prim.aut.).

“Oni ne zadiru, niti ulaze u bilo čije mišljenje prilikom glasanja. Treba da razgraničimo dvije stvari, hrvatska manjina u Crnoj Gori ničim nije štetila subjektivitetu i državnosti Crne Gore”, kazao je Janović.

Na pitanje novinara da li to po njjemu, radi srpska manjina Janović je odgovoriuoo kontrapitanjem: “Što Vi mislite? Vi radite za određeni medij. U njemu su eksponirani vrlo šovinistički izrazi i izjave prema hrvatskom puku i prema čelnicima HGi. Da li ste se ikada ogradili od toga?”