CINMED izdao saglasnost za uvoz ljekova za liječenje cistične fibroze

"Terapija je odobrena za ukupno 19 pacijenata koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju. Lijek je odobren za primjenu za sve pacijente uzrasta do 18 godina, njih 16 i za tri odrasla pacijenta", kazali su iz Ministarstva zdravlja

5733 pregleda0 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CINMED) izdao je juče saglasnost za uvoz ljekova namijenjenih za liječenje pacijenata oboljelih od cistične fibroze, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Time je, kako kažu, napravljen još jedan korak kako bi crnogorski osiguranici oboljeli od te bolesti dobili potrebnu terapiju.

"Postupajući po zahtjevu za izdavanje saglasnosti za uvoz ljekova koji nemaju dozvolu za stavljenje u promet, a u skladu sa Zakonom o ljekovima, Institut je izdao saglasnost za ljekove Kaftrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koriste u terapiji cistične fibroze", navodi se u saopštenju.

foto: Ministarstvo zdravlja

Prethodno je, pojašnjavaju, Komisija Ministarstva zdravlja koja se bavi rijetkim bolestima omogućila uvođenje lijeka Trikafta pacijentima oboljelim od cistične fibroze, budući da se radi se o lijeku koji nije registrovan u Crnoj Gori.

Povezani članci

10. Februar 2023.

"Trikafta" na pola puta do pacijenata

"Terapija je odobrena za ukupno 19 pacijenata koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju. Lijek je odobren za primjenu za sve pacijente uzrasta do 18 godina, njih 16 i za tri odrasla pacijenta",kazali su iz Ministarstva zdravlja.