U novom Magazinu čitajte intervju sa Majom Milinković, zašto je robotika sve popularnija među mladima...

U Magazinu predstavljamo mlade talente, jedan od njih je džudista Pavle Bulatović, koji smatra da je sport kojim se bavi filozofija snage i pameti koja nas uči životu

13986 pregleda0 komentar(a)
Foto: Vijesti

U novom broju dodatka Magazin pročitajte intervju sa bosanskohercegovačkom muzičarkom Majom Milinković, koja već deceniju uspješno spaja dva muzička žanra - fado i sevdah, a 14. februara i publika u Herceg Novom imaće priliku da čuje kako to uživo zvuči kad zapjeva Sarajka sa portugalskom dušom.

Čitajte i zašto je robotika sve popularnija među mladima - za Magazin govori inženjerka telekomunikacija Nina Drakulić, koja je bila u timu koji je nedavno lansirao prvi payload “Cube Sat”, koji je uvod u lansiranje prvog crnogorskog satelita “Luča”.

U Magazinu predstavljamo mlade talente, jedan od njih je džudista Pavle Bulatović, koji smatra da je sport kojim se bavi filozofija snage i pameti koja nas uči životu. Iako tek 15-godišnjak, Pavle iza sebe ima veliki broj medalja, nedavno je postao novi/stari prvak države na kadetskom prvenstvu za 2023. godinu, a ovog vikenda čeka ga turnir u Napulju.

Govoreći o japanskoj pop kulturi, podsjećamo na Akira Kurosavu i njegovo stvaralaštvo - najpoznati japanski reditelj je upečatljiv po upotrebi dugih kadrova, koji kreiraju osjećaj grandioznosti kod gledaoca, ali i veoma čestu i inovativnu upotrebu metafora i simbola, recimo u filmu "RaŠomon", koristi šumu kao metaforu za nepredvidljivost i konfuziju.

Za čitaoce Magazina tu je i razgovor sa Jovanom Lemajićem Lemaxom, koji već deceniju radi staze za simulaciju auto-trka, a bio je zadužen i za dvije brdske crnogorske - Glavu Zete i Kotor-Trojicu. Nedavno je napravio i svoj prvi prototip automobila. Ljubav prema auto-trkama Lemajića nije pokrenula da se i sam oproba za volanom, jer kako tvrdi nije za to, ali je odlučio da svoj doprinos da kroz pravljenje staza i automobila za simulaciju - igircu Asseto Corsa.

Svake nedjelje, samo uz Vijesti, čitajte Magazin.