Hakeri ugasili portal otvorenih podataka, biće otvoren u martu

Portal na kojem institucije objavljuju podatke koji su označeni kao javni od avgusta nije u funkciji, iz Ministarstva poručili da je do tada 20 institucija objavilo 197 setova podataka

11381 pregleda6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Portal otvorenih podataka, na kojem bi građanima, privredi... trebalo da su dostupni podaci koji su označeni kao javni i koje su institucije svakako u obavezi da ustupe zainteresovanima na uvid, ne radi od sajber napada, a iz Ministarstva javne uprave (MJU) “Vijestima” su kazali da očekuju da ponovo bude dostupan u martu.

”Usljed sajber napada na državnu informatičku infrastrukturu u avgustu 2022. godine portal nije funkcionalan. Portal otvorenih podataka (data.gov.me) se trenutno nalazi na serverima koji su bili pod dejstvom sajber napada i potrebno ih je migrirati na potpuno novo serversko okruženje da bi obezbjedili najveći mogući stepen sajber zaštite po preporukama najbolje prakse. Proces migracije ovog IS će biti završen kada se steknu odgovarajući uslovi za sprovođenje ovog procesa. Inače sam oporavak informacionih sistema je dugotrajan proces koji se odvija shodno planu oporavka servisa. Uspostavljanje portala Open data se očekuje najkasnije do 10. marta 2023. godine”, rekli su “Vijestima” iz resora ministra u tehničkom mandatu Maraša Dukaja.

Ideja da su javni podaci na jednom mjestu (arhiva) foto: data.gov.me

Iz MJU su naveli i da sada, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), odnosno partnerima, rade na prikupljanju što većeg broja setova podataka “sa akcentom na povećanje ‘High value’, odnosno podataka visoke vrijednosti”.

Nakon toga, kada Portal otvorenih podataka ponovo bude u funkciji, kako su dodali, MJU “ima u planu da radi na međuinstitucionalnoj promociji samog portala”.

”S krajnjim ciljem da građani Crne Gore prepoznaju značaj istog i uživaju u njegovim benefitima”, rekli su iz tog resora.

Na pitanje da li su radili na poboljšanjima samog portala, iz MJU su rekli da su, u saradnji sa UNDP, tokom prošle godine radili na unapređenju njegovih funkcionalnosti u dijelu praćenja upotrebe portala, pristupačnosti za osobe sa invaliditetom (OSI), proširenja na lokalne samouprave, vizuelizacije najpopularnijih skupova podataka i ocjenjivanja skupova podataka, te povezivanja sa EU portalom.

Na pitanje koje institucije su najažurnije kad je dostavljanje podataka u pitanju, rekli su da su to Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo pravde, Skupština Crne Gore.

Iz MJU su kazali da je, prije sajber napada, u avgustu 2022. godine, na toj veb lokaciji 20 institucija objavilo 197 setova podataka, iz 15 oblasti. Dok je bio onlajn, kako su rekli iz resora javne uprave, zainteresovani su najviše preuzimali setove podataka o zaradama poslanika i spisak aktivnih i brisanih nevladinih organizacija.

Portal otvorenih podataka predstavljen je u julu 2018. godine, što je bila zakonska obaveza, proistekla iz izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) iz maja 2017.

”Portal omogućava pretraživanje, povezivanje, preuzimanje i ponovno korišćenje javnih podataka u komercijalne i nekomercijalne svrhe putem zajedničkog kataloga metapodataka. Portal doprinosi uređivanju prava korištenja javno objavljenih podataka i oslobađa vrijednost javnih podataka kao javnog dobra na korišćenje svima”, navodi se u informaciji o upravljanju otvorenim podacima.

Dodaje se i da je taj portal “centralna tačka za pristup podacima javnog sektora, kao i mjesto interakcije sa korisnicima podataka, poslovnim sektorom, IT i akademskom zajednicom, građanima i drugim zainteresovanim stranama”.

”Glavni korisnici otvorenih podataka, pored građana kao najšire skupine, jesu poslovni sektor, nevladin sektor, IT zajednica, akademska zajednica i mediji kojima ovaj pristup podacima olakšava rad i planiranje aktivnosti, te brojna istraživanja koja sprovode. Sa druge strane, otvaranje podataka olakšava javnoj upravi i smanjuje obim postupaka koji se vode u skladu sa Zakonom o slobodno pristupu informacijama”, piše u tom dokumentu.