Stoltenberg: Brzina isporuke municije će spasiti živote

Rat u Ukrajini - 355. dan

38652 pregleda46 komentar(a)
Donbas, Foto: Reuters
13.02.2023. 21:55h
18:53h

NATO je saopštio da će povećati kapacitete za skladištenje municije dok Kijev troši mnogo brže nego što zapadne zemlje mogu da proizvedu.

"Trenutna stopa ukrajinske potrošnje za municiju je mnogo puta veća od naše trenutne stope proizvodnje", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane alijanse u Briselu.

Stoltenberg je istakao da bi Zapad trebalo da poveća proizvodnju i da skrati vrijeme čekanja za municiju velikog kalibra sa 28 na 12 mjeseci.

"Jasno je da smo u trci logistike. Ključne stvari kao što su municija, gorivo i rezervni djelovi moraju stići u Ukrajinu prije nego što Rusija može da preuzme inicijativu na bojnom polju. Brzina će spasiti živote", dodao je Stoltenberg, kako prenosi Rojters.

18:52h

Francusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je državljane Francuske koji borave u Bjelorusiji da bez odlaganja napuste tu zemlju drumskim putem, preko graničnih prelaza sa Litvanijom, Poljskom ili Letonijom.

"Ako je potrebno, putnici koji dolaze avionom moraju podnijeti zahtjev za izlaznu vizu u službama bjeloruskog Ministarstva unutrašnjih poslova", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Kako se navodi, granice sa Litvanijom i Letonijom ostaju otvorene, a jedini prelaz dostupan putnicima koji idu u Poljsku je Brest-Terespol.

18:51h

Grad Bahmut na istoku Ukrajine meta je snažnog udara ruske artiljerije, dok su se tamošnje ukrajinske snage spremaju za moguće kopnene napade, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici.

Položaji u Bahmutu su utvrđeni i prisutne su samo osobe povezane sa vojskom, rekao je zamjenik komandanta bataljona.

"Svi civili koji bi i dalje željeli da napuste grad morali bi da se suoče sa nadolazećom artiljeriskom vatrom", rekao je on, kako prenosi Rojters.

Grad, gradska predgrađa, u suštini cijeli pravac Bahmut - Kostantinovka su pod, kako je rekao Vladimir Nazarenko, zamjenik komandanta ukrajinskog Sobodskog bataljona, "haotičnim granatiranjem".

Prema njegovim riječima, iako se trenutno ne vode borbe u centru grada, branioci su spremni da dočekaju svaki napad.

Kako je naglasio, svaka zgrada je tvrđava.

Rojters ocjenjuje da bi zauzimanje Bahmuta ruskim snagama dalo novo uporište u regionu Donjecka i rijetku pobjedu poslije nekoliko mjeseci neuspjeha.

16:46h

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da "snažno" savjetuje svojim građanima da ne idu u Bjelorusiju, dok su kao razlog naveli "novu ofanzivu koju je pokrenula Rusija u Ukrajini".

Kako prenosi Rojters, ranije tokom dana su i Sjedinjene Američke Države poručile svojim građanima da odmah napuste Rusiju, zbog rizika od proizvoljnog hapšenja ili uznemiravanja od strane ruskih bezbjednosnih agencija.

13:39h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima da je nova velika ruska ofanziva u Ukrajini koje se svi pribojavaju, već počela.

"Ne vidimo nikakav znak da se Putin priprema za mir. Ono što vidimo jeste da predsjednik Putin i Rusija još uvijek žele da kontrolišu Ukrajinu", rekao je on.

"Vidimo kako šalju više trupa, više oružja...", kazao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

Smatra se da Rusija planira novu veliku ofanzivu, a Ukrajina kaže da su joj potrebni borbeni avioni i rakete dugog dometa da bi se suprotstavila tome i povratila izgubljenu teritoriju.

13:02h

Ukrajinsko predsjedništvo saopštilo je da je situacija "komplikovana" sjeverno od grada Bahmuta na istoku Ukrajine, dan poslije objave ruske paravojne grupe Vagner da je zauzela jedno mesto u toj zoni.

"Situacija blizu Soledara je komplikovana - selo Praskovjevka je na meti jakih granatiranja i napada", navelo je ukrajinsko predsjedništvo u svom dnevnom izvještaju.

Soledar, grad koji su Rusi zauzeli u januaru nalazi se sjeverno od Bahmuta koji Rusi pokušavaju da osvoje od ljeta prošle godine po cijenu teških gubitaka na obje strane i velikog razaranja.

Mjesto Praskovjevka je sljedeće na putu ka Bahmutu, odmah pored Krasne Gore, čije zauzimanje je juče objavio šef paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin.

Ukrajinsko predsjedništvo takođe je navelo da je situacija "napeta" kod Ugledara, malo južnije gdje su ruske trupe u napadu.

"Rusi nastavljaju da granatiraju susjedna mjesta", navelo je danas ukrajinsko predsjedništvo.

U Hersonu na jugu Ukrajine tri osobe su ubijene i jedna ranjena u napadima posljednja 24 časa, naveo je isti izvor.

11:13h

Rusija je saopštila da su njene trupe napredovale nekoliko kilometara duž linije fronta u Ukrajini, dok iz Kijeva tvrde da su odbili ruske napade u nekoliko oblasti.

Kako se bližila prva godišnjica ruske invazije, veliki dio borbi se vodi oko istočnog grada Bahmuta, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska je žestoko rusko granatiranje duž linije fronta i rekla da je bombardovano 16 naselja u blizini Bahmuta.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske trupe uspjele da napreduju dva kilometra ka zapadu za četiri dana, međutim, nisu navelo o kojem dijelu duge linije fronta se radi.

"Ruski vojnici su slomili otpor neprijatelja i napredovali nekoliko kilometara dublje u njegovu odbranu", navodi se u saopštenju.

Ukrajinci su kazali da su tokom proteklog dana odbili brojne napade u blizini Bahmuta, kao i napade u oblastima Harkova, Luganska i Zaporožja.

Smatra se da je Bahmut glavni cilj ruske ofanzive, dok je višemjesečno granatiranja ostavilo veliki dio grada u ruševinama.

08:02h

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, kazao je da će ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu biti poslat "veoma jasan signal" 24. februara, na godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu.

Kuleba je, odgovarajući na pitanje o akcijama podrške Ukrajini do 24. februara, rekao da će biti raznih događaja u UN, u Kijevu i mnogim svjetskim prijestolnicama.

On je rekao da će time biti poslat veoma jasan signal Putinu da se grdno vara ako igra na iscrpljenost i misli da je vrijeme na njegovoj strani, jer jedinstvo sa Ukrajinom svakim danom raste, prenosi Unian.

Kuleba je ocijenio da je vrlo važno što će predsjednik SAD-a Joe Biden posjetiti Poljsku od 20. do 22. februara, ali je dodao da nije riječ samo o toj posjeti, već o više događaja u različitim gradovima, čiji će efekt biti kumulativni, prenosi Al Džazira.

Govoreći o pooštravanju sankcija Rusiji, Kuleba je rekao da će do 24. februara biti novih sankcija.

07:27h

Stručnjaci iz ruskog Ministarstva odbrane grade vodovodnu mrežu kojom bi spojili region Rostov koji se graniči s Ukrajinom, s područjem Donbasa na ukrajinskom tlu, objavila je ruska državna agencija TASS.

Projekat, koji bi trebao da bude završen za nekoliko mjeseci, imaće kapacitet prenosa 300.000 metara kubnih vode dnevno, a sastojaće se od dvije linije dužine 200 km, prenio je TASS pozivajući se na izvor iz Ministarstva odbrane.

Vodovodni sistem će proći kroz područje Rostovskog regiona u Rusiji i ući na područje Donjecka u kanal Sjeverni Donjec - Donbas, koji se proteže od rijeke Sjeverni Donjec u blizini mjesta Raihorodoka do grada Donjecka.

U regionu Donbas je stanje sa zalihama vode postalo kritično, jer su postrojenja za snabdijevanje vodom oštećena u sukobima na tom području.