Đeljošaj za "Vijesti": Malesija želi domaćina, a ne slugu tuđih interesa

Glavni problemi u Tuzima su oni koji su svojevremeno pravili probleme, oni koji su vještački podijelili narod, oni koji ništa korisno nijesu radili i razvijali u Malesiji, oni koji su naše građane ostavljali bez posla i osnovnih uslova za život, a to je koalicija oko DPS-a

32319 pregleda33 komentar(a)
Malesija će od 6. marta biit u sigurnim rukama: Đeljošaj, Foto: BORIS PEJOVIC

Nosilac liste Albanskog foruma na predstojećim lokalnim izborima u Tuzima, lider Albanske alternative (AA) i aktuelni predsjednik te Opštine Nik Đeljošaj ocijenio je da će Bošnjačka stranka (BS), ukoliko ne podrži kandidata za Ustavni sud (US) iz albanske zajednice, pokazati da “njihova izdajnička politika koju su odradili u Tuzima” nije slučajnost.

”Danas sa nekim jesti hljeb, a sjutra zabiti nož u leđa, nijesu moralne karakteristike. Nije ugodno, ali drago mi je da mi nijesmo izdali”, kazao je Đeljošaj u intervjuu “Vijestima”.

Đeljošaj je naglasio da se, iako u potpunosti nisu zadovoljni i nemaju konkretno mišljenje o kandidatu za US Faruku Resulbegoviću, nadaju da će ako bude izabran, zastupati interese države i albanskog naroda na najvišem nivou i biti u odbrani Ustava.

”Sa druge strane, nije dobro što se nastavlja partijsko kadriranje u US, ali primarno jeste u ovom veoma važnom trenutku za Crnu Goru, da US bude u funkciji i punom kapacitetu”, kazao je Đeljošaj.

On je poručio da će na lokalnim izborima u Tuzima koalicija koju predvodi ostvariti ubjedljivu pobjedu.

”Malesija želi domaćina koji brani interese građana na njenom čelu, a ne poltrona koji služi tuđim interesima”.

Koaliciju Albanski forum - Jedinstvo i razvoj čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca, Nacionalna albanska unija i Demokratski savez u Crnoj Gori. Albanski forum je na prošlim izborima osvojio 16 od 32 mandata i sa Demokratama, koje su uzele jedan mandat, vrše vlast u Tuzima.

Izbori u Opštini Tuzi zakazani su za 5. mart.

U Tuzima, kao samostalnoj opštini, se drugi put održavaju lokalni izbori. Kakav izborni rezultat očekujete?

Na osnovu našeg rada i posvećenosti svakom građaninu opštine Tuzi, bez obzira na političku, vjersku i nacionalnu pripadnost, sigurni smo da će naši građani to cijeniti i da ćemo ostvariti ubjedljivu pobjedu. Sama činjenica da je budžet za četiri godine povećan za 512 odsto, da se otvaraju četiri fabrike, da je podrška poljoprivredi povećana za 2.735 odsto u odnosu na 2019. godinu, biraču veoma olakšava izbor. Malesija se razvijala kao nikada do sada, tako da smo sigurni da ćemo 5. marta zapečatiti pobjedu za nastavak razvoja Malesije. Nemoguće je da građanin želi povratak u 2019.

Koji su, prema Vašem mišljenju, glavni problemi u Tuzima?

Glavni problemi u Tuzima su oni koji su svojevremeno pravili probleme (DPS), oni koji su vještački podijelili narod, oni koji ništa korisno nijesu radili i razvijali u Malesiji, oni koji su naše građane ostavljali bez posla i osnovnih uslova za život, a to je koalicija oko DPS-a. Baš oni opet žele da Malesiju vrate dva vijeka unazad, ali im to neće uspjeti, jer se Malesija promijenila, Malesija se ujedinila i Malesija se razvila.

Njihov jedini program su podjele, traže glas protiv mene aludirajući na moje vjersko opredjeljenje i istovremeno praveći jednovjersku listu. E to vam je “građanski” DPS, Malesija će takve otpatke i politike odbaciti. Naša lista je jedina koja ne pravi nikakve podjele, zato će i ubjedljivo pobijediti. Veliki dio problema je iza nas, riješili smo ih u prethodne četiri godine. Nastavićemo sa projektima razvoja i ekonomskog prosperiteta.

Đeljošajfoto: Luka Zeković

Šta lista čiji ste nosilac nudi građanima Tuzi i zbog čega bi trebalo da glasaju za Vas?

Naša lista nudi nastavak razvoja, nastavak modernizacije infrastrukture, otvaranje novih radnih mjesta, podizanje životnog standarda svih naših građana. Naša lista nudi ruku saradnje bez podjela za svakog građanina, za svaku inicijativu, za svaki projekat. Naša lista nudi sigurnost i jednake uslove za svakog građanina, naša lista nudi razvoj kulture, umjetnosti, sporta, turizma, biznisa i bilo koje druge oblasti koju naši građani preferiraju i koriste.

Ako ponovo osvojite vlast, šta će biti Vaši prvi koraci kako biste ubrzali razvoj Tuzi?

Nema dileme da li ćemo pobijediti, sigurno ćemo pobijediti, i to ubjedljivo. Dokazali smo da kada smo ujedinjeni, nema te sile koja može da nas zaustavi, pa će Malesija od 6. marta ponovo biti u sigurnim rukama, u rukama koje će raditi na nastavku njenog razvoja. Malesija želi domaćina koji brani interese građana na njenom čelu, a ne poltrona koji služi tuđim interesima. Tako da nastavljamo razvoj infrastrukture, imamo 13 novih projekata, od bulevara, univerzitetskog centra, pa do zaobilaznice…Građani znaju, da sam ispunio sve što sam obećao. Naravno, i da privučemo još novih investitora za otvaranje fabrika i proizvodnje.

Ustavni Odbor je kao četvrtog kandidata za sudiju Ustavnog suda o kojima će se glasati na plenumu odredio Faruka Resulbegovića. Očekuje se da se do sjednice Skupštine 27. februara albanske partije i Bošnjačka stranka dogovore o podršci Resulbegoviću. Zašto mislite da on zaslužuje da bude izabran za sudiju US?

Za Albance je veoma bitno da u ovakvim važnim pozicijama imamo prvi put naše predstavnike koji će dokazati znanjem da mi zaslužujemo da budemo dio svake državne institucije, ne samo zbog toga sto je neko Albanac. Iako u potpunosti nismo zadovoljni i nemamo konkretno mišljenje o kandidatu, nadamo se, da će ako bude izabran, pomenuti kandidat zastupati interese države i albanskog naroda na najvišem nivou i biti u odbrani Ustava.

Sa druge strane, nije dobro što se nastavlja partijsko kadriranje u Ustavnom sudu, ali primarno jeste u ovom veoma važnom trenutku za Crnu Goru, da Ustavni sud bude u funkciji i punom kapacitetu.

Iz Bošnjačke stranke su nedavno saopštili da je predlog za dopunu nedostajućih sudija Ustavnog suda, kojim će se i ova sudska instanca ostaviti bez Bošnjaka, još jedna u nizu loših poruka koje parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. godine šalje Bošnjacima u Crnoj Gori i nastavak etničkog čišćenja institucija od Bošnjaka. Kako to komentarišete?

Uzimajući u obzir da Crna Gora pokušava da postane država svih svojih građana, onda smatramo da tu treba da bude mjesta i za bošnjačku manjinu, ali u poređenju sa autohtonim albanskim narodom, Bošnjaci su imali i vodili crnogorske institucije, koji su bili delegirani i predloženi od strane bošnjačkih partija. Nema više parola za manjine pa da znači za BS. Kraj je takvim vremenima, jer je to forsirao DPS. Albanci rade za interes države i Albanaca, a ne partija i ničiji lični interes.

S druge strane, Albanci, u poređenju sa svim narodima, i dalje ostaju nezastupljeni, a tzv. građanske partije stalno pokušavaju da dezinformišu narod da navodno oni “predstavljaju” Albance. Ako BS ne podrži kandidata za US iz albanske zajednice, pokazaće da njihova izdajnička politika koju su odradili u Tuzima nije slučajnost. Danas sa nekim jesti hljeb, a sjutra zabiti nož u leđa, nijesu moralne karakteristike. Nije ugodno, ali drago mi je da mi nijesmo izdali.

Malesija se razvijala kao nikada do sada: Đeljošajfoto: Opština Tuzi

DPS i DF predsjednički kandidati ne mogu zavrijediti moju podršku

S kim ste razgovarali o predsjedničkim izborima? Čijeg kandidata ćete podržati?

Trenutno, pažnju smo usmjerili na lokalne izbore u Tuzima. I ovoga puta će glas manjinskih partija na predsjedničkim izborima biti presudan i spremni smo da preuzmemo odgovornost za naše odluke kako bi Crna Gora nastavila svoj prozapadni put, ravnopravnost naroda i evropska Crna Gora je politika albanskih partija.

Mislim da ove vrijednosti najviše ugrožavaju DF, ali i DPS u velikoj mjeri.

Tako da se nadam da će biti kandidata koji će zavrijediti našu podršku. Mislim da DPS i DF ne mogu zavrijediti moju podršku. Nikada nećemo praviti kompromise oko evropske Crne Gore, NATO Crne Gore, okrenute prema zapadnim vrijednostima Crne Gore, a ne treba uopšte da dokazujemo posvećenost ovako napredne Crne Gore.

Biće protesta ako Vlada ne riješi problem sa Plantažama

Skupština je krajem prošle godine usvojila izmjenu zakona kojim se za 70 odsto smanjuje stopa poreza na poljoprivredne nekretnine. Kako će to uticati na spor između Opštine Tuzi i Plantaža, da li će ova kompanija sada plaćati niži iznos poreza?

Mi kao albanske partije imamo prioritet da se poljoprivrednici i porodična preduzeća iz ovog sektora oslobode mnogih poreza i da im se pomogne subvencijama, ali se ne može favorizovati jedno preduzeće koje je decenijama kralo prihode i budućnost Malesije i Tuzi.

Za razliku od poljoprivrednika koji rade na sopstvenoj zemlji, kompanija Plantaže koristi oduzetu (ukradenu) zemlju i koristi poreze koje je trebalo da plati Opštini Tuzi da nagradi politički kartel koji ju je decenijama štitio. Očekujem brzo rješenje ovog problema od Vlade Crne Gore, u suprotnom slijede veliki protesti i blokade prilaza Plantažama i određenih međunarodnih puteva.