Prostorije BBC-a u Nju Delhiju pod istragom poslije dokumentarnog filma o premijeru Modiju

„Razmjere nasilja bile su daleko veće nego što je prijavljeno" i „cilj nereda bio je da se uklone muslimani iz regija u kojima žive hinduisti", navodi se u dokumentu

6047 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters

Prostorije indijskog servisa BBC-ja pretražene su u sklopu istrage poreskih vlasti Indije.

Istražitelji u Nju Delhiju i Mumbaju organizovali su akciju nekoliko nedelja pošto je emitovan dokumentarni film u Velikoj Britaniji, u kojem se kritikuje indijski premijer Narendra Modi.

Autori dokumentarnog filma bavili su se ulogom Modija u nasilju nad muslimanskim stanovništvom u zapadnoj saveznoj državi Gudžarat 2002, kada je sadašnji premijer bio glavni ministar ove oblasti.

Iz BBC-ja su rekli da „potpuno sarađuju" sa vlastima.

„Nadamo se da će se ova situacija razrešiti u najkraćem mogućem roku", navodi se u saopštenju.

Iako je dokumentarac emitovan samo na televiziji u Velikoj Britaniji, indijska vlada pokušala je da spreči deljenje filma Indija: Modijevo pitanje, nazivajući ga „neprijateljskom propagandom i smećem usmerenim protiv Indije sa kolonijalnim stavom".

Prošlog meseca su uhašeni studenti koji su se okupili u Nju Delhiju kako bi pogledali film.

Kej Si Venugopal, predsednik opozicione Kongresne partije, izjavio je u utorak da istraga „zaudara na očaj i pokazuje da se Modijeva vlada plaši kritika".

„Osuđujemo ove taktike zastrašivanja u najstrašnijem obliku.

„Ovo je nedemokratsko i diktatorsko ponašanje koji mora da se zaustavi", objavio je on na Tviteru.

Dokumentarni film BBC-ja prati Modijeve prve korake u politici, uspon u hijerarhiji Baratija Janata partije (BJP) do imenovanja na mesto šefa administracije savezne države Gudžarat.

Ukazuje se na izveštaj koji prethodno nije bio javno podeljen, ali ga je BBC pribavio od Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije.

U njemu se ispituju potezi Narendre Modija tokom verskih protesta u tom delu Indije.

Neredi su usledili dan pošto je zapaljen voz kojim su prevođeni Hindu hodočasnici, a tom prilikom je su poginule desetine ljudi.

Više od 1.000 ljudi, većinom muslimana, nastradalo je u nasilju koje je usledilo kao posledica toga.

Prema izveštaju britanskog ministarstva, Modi je „direktno odgovoran" za „atmosferu oslobađanja (policije) od odgovornosti" koja je omogućila nasilje.

„Razmere nasilja bile su daleko veće nego što je prijavljeno" i „cilj nereda bio je da se uklone muslimani iz regija u kojima žive hinduisti", navodi se u dokumentu.

Godine 2005, SAD su Modiju uskratile vizu na osnovu zakona koji zabranjuje ulazak stranim zvaničnicima za koje se smatra da su odgovorni za „teška kršenja verskih sloboda".

Modi je dugo negirao da je odgovoran i nije se izvinio.

Vrhovni sud Indije je 2013. zaključio da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv Modija.

Iz BBC-ja su saopštili da je indijskoj vladi ponuđena prilika da odgovori na optužbe tokom snimanja dokumentarnog filma, ali su oni to odbili.

Ovaj film je „strogo proveren i u njemu se može čuti širok spektar glasova, svedoka i stručnjaka, kao i veliki broj mišljenja, među kojima su stavovi ljudi iz stranke BJP", dodali su.

Udruženje urednika Indije, nezavisno novinarsko udruženje, izdalo je saopštenje u kojem navode da su „duboko zabrinuti" zbog istrage.

„Nastavlja se trend korišćenja vladinih organa za zastrašivanje i uznemiravanje medijskih organizacija koje kritikuju politiku vlade i sistem vlasti", dodaje se.

Imran Husein, poslanik u britanskom parlamentu, upitao je premijera Rišija Sunaka da li je saglasan da je Narendra Modi direktno odgovoran za nasilje i „šta još Ministarstvo spoljnih poslova zna o njegovom učešću u ovom ozbiljnom činu etničkog čišćenja".

Sunak je odgovorio da britanska vlada „ne toleriše progon bilo gde na svetu", ali je naglasio da „se ne slaže sa opisom" Modija koji je poslanik upotrebio.

Napadi na organizacije koje kritikuju vladu nisu novost u Indiji.

Organizacija Amnesti internešnal bila je prinuđena da zaustavi delovanje u Indiji 2020, a iz te grupe optužili su vladu ove zemlje da je pokrenula „lov na veštice" protiv organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Britanska humanitarna organizacija Oksfam takođe se suočila sa istragom prošle godine, kao i druge lokalne nevladine organizacije.


Možda će vam i ova priča biti zanimljiva:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk