Još čekaju na nova vozila: Uprava ne zna šta bi policajci da voze

Iz Uprave za katastar i državnu imovinu tvrde da iz Vladinog resora još nisu dobili tehničke karakteristike nabavke. Dan ranije iz MUP-a poručeno da to nije u njihovoj nadležnosti, već da čekaju tu upravu da formira komisiju i raspiše tender

24624 pregleda21 komentar(a)
Da li im opet prijeti pješačenje: Policajac u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Uprava za katastar i državnu imovinu nije formirala komisiju za sprovođenje postupka za kupovinu policijskih automobila, jer od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) još nisu dobili tehničke karakteristike nabavke, u skladu sa svojim potrebama.

To je Vijestima juče saopšteno iz uprave na čijem je čelu Koča Đurišić.

Iz te institucije odgovorili su dan nakon što je objavljen stav MUP-a - da oni nemaju učešća u toj nabavci, jer je, shodno Uredbi o načinu planiranja i sprovođenja centralizovanih javnih nabavki, za formiranje Komisije i raspisivanje tendera nadležna Uprava za katastar i državnu imovinu.

”Uprava za katastar i državnu imovinu je u Planu centralizovaih javnih nabavki za 2023. godinu planirala navedenu nabavku, što se može provjeriti i na CeJN portalu. Uprava za katastar i državnu imovinu nije formirala komisiju za sprovođenje postupka ove centralizovane javne nabavke iz razloga što još uvijek nije od MUP-a dobila tehničke karakteristike nabavke, u skladu sa svojim potrebama. Komisija će biti formirana kada krajnjii korisnik MUP dostavi tehničke karakteristike nabavke, u skladu sa svojim potrebama, a sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, saopšteno je Vijestima juče.

Iz Uprave su pojasnili da je priprema tenderske dokumentacije u nadležnosti Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke, ali na osnovu tehničkih karakteristika i potreba koje dostavi krajnji korisnik, u ovom slučaju MUP.

”Kako Upravi za katastar i državnu imovinu još uvijek nisu dostavljene tehničke karakteristike od strane MUP-a, ne znamo da li će biti razlika”, dodali su.

Oni su naglasili da je još jedan postupak javne nabavke pokrenut u prošloj godini (Tenderska dokumentacija objavljena na portalu CeJN 17. 10. 2022. godine), ali da je isti poništen Odlukom o poništenju postupka javne nabavke 29. decembra 2022. godine, jer nije dostavljena nijedna ispravna ponuda.

”Uprava za katastar i državnu imovinu sprovodi centralizovane javne nabavke na osnovu plana potreba javnih naručilaca, koje se Upravi dostavljaju prilikom sačinjavanja Plana centralizovanih javnih nabavki... Uprava za katastar i državnu imovinu ne odlučuje o tome koje su potrebe javnih naručilaca prilikom planiranja sredstava u budžetu”, konstatovali su iz Uprave za katastar i državnu imovinu.

Novi tender za nabavku automobila još nije raspisan, pa je jasno da Uprava policije prije 2024. godine ne bi mogla da zaduži nove patrolne automobile, sve i da se s tom procedurom započne uskoro...

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u junu prošle godine, otvorilo je hitan pregovarački postupak o produženju lizinga sa kompanijom “S Leasing”, pa je država jednogodišnji najam istrošenih vozila platila 420.000 eura.

To je učinjeno kako bi se izbjegla pljenidba vozila, kako se to desilo 2020. godine.

”Kako bi se obezbijedila funkcionalnost u radu policijskih službenika, potrebno je do nabavke novih vozila sprovesti hitno postupak nabavke, kako bi se za period od isteka važećeg ugovora (od 23. juna 2022. godine) pa do nabavke novih vozila obezbijedilo da policija ima patrolna vozila”, naveo je MUP tada u informaciji dostavljenoj Vladi.

U informaciji MUP-a, koju su dostavili Vladi, navodi se da oni nijesu krivci zbog toga što se kasnilo s raspisivanjem tendera za kupovinu novih 139 automobila za potrebe javne službe, navodeći da se taj resor nekoliko puta obraćao Upravi za katastar i državnu imovinu.