"Suton u javorovom vrtu" - politički komad o traumatičnoj društvenoj zbilji

Premijera predstave po tekstu Vaska Raičevića i u režiji Zorana Rakočevića, najavljena je za 25. februar, tim povodom reditelj govori za “Vijesti”

2411 pregleda0 komentar(a)
Sa početnih proba, Foto: Korifej teatar

Pripreme za premijeru predstave “Suton u javorovom vrtu”, koja nastaje u produkciji Korifej teatra i Opštine Kolašin privode se kraju.

Nastaje po istoimenom komadu Vaska Raičevića, a u dramatizaciji Milane Matejić. Predstavu režira Zoran Rakočević, uz asistenturu rediteljke Nataše Milićević. Scenografiju potpisuje Ivanka Vana Prelević, a u komadu igraju Petar Novaković, Jelena Đukić, Nemanja Todorović, Đorđije Tatić, Anđelija Rondović i Dejan Ivanić. Komad je sufinansiralo Ministarstvo kulture i medija, a premijera je zakazana za 25. februar u Centru za kulturu Kolašin.

Dejan Ivanić na jednoj od probafoto: Korifej teatar

Kako za “Vijesti” kaže Rakočević, “Suton u javorovom vrtu” je “politički komad o našoj traumatičnoj društvenoj zbilji”.

Predstava se, objašnjava on, bavi konkretno temom “suštinske političke promjene, to jest, njene mogućnosti”.

Fokus, kaže reditelj, nije isključivo vezan za crnogorski milje, već smatra “da u najmanju ruku može da aludira na regionalno tle, ili čak na zemlje bivšeg istočnog bloka”.

”Kada pogledate postsocijalističku istoriju tih zemalja, u toj građi uočljivi su obrasci prema kojima funkcioniše i društvo i politika, a svode se na autoritarne režime, propast ekonomije, bogaćenje tajkuna i ljudi bliskih vlasti, stvaranje kulta ličnosti, materijalnu i moralnu propast srednjeg sloja ili onoga sloja koje sam autor ovog komada naziva “gubitnicima revolucije”. Meni je taj društveni slom u kojem je najbrojnija društvena klasa, ona srednja, ona koja je predstavljala stub industrijalizacije, modernizacije, pa ako hoćete i evropeizacije, dovedena do potpunog izobličenja, bio polazna tačka kada sam otpočeo sa promišljanjem ovog komada. Društva u kojima i nakon 30 godina nakon tranzicije, odnosno otpočinjanja tranzicije (jer smatram da taj proces još uvijek traje i izgleda da će potrajati), još uvijek mirišu inflacija, restrikcija, izolacija i rat, a u kojima se sa smjenom rukovodećih partija smjenjuju kompletni sistemi, viđenja i ideologije, ali modeli vladanja ostaju isti, moraju biti društva koja su pod konstantnim pritiskom međunarodne zajednice i spoljnim nadzorom”, objašnjava Rakočević.

Ta društva, kaže on, koja još nijesu raskrstila sa tajkunizacijom svojih dobara i ne pokazuju ni nagovještaje želje za lustracijom, nesrećna su društva. Predstava, tvrdi Rakočević, u tom smislu obeshrabruje.

Reditelj objašnjava da se probe “Sutona” održavaju na sceni kolašinskog Centra za kulturu, koji je već tradicionalni partner Korifej teatra.

foto: Korifej Teatar

”Kuriozitet je da nam se već nekoliko puta zaredom zalomilo da pripreme i probe za naše predstave radimo tokom zimskim mjeseci, kada nije lako zagrijati salu Centra za kulturu, ali u pogledu drugih uslova možemo reći da je ta ustanova u potpunosti na raspolaganju kako u tehičkom smislu, tako i u pogledu prilagođavanja termina. Naravno, projekat ovog ranga morao bi imati makar tri puta veći budžet kako domaći umjetnici ne bi morali da se svojim poslom posvećeno bave za umanjene honorare, i kako ne bismo zapadali u producentske konvulzije i neizvjesnosti”, kaže reditelj.

A izazovi, kako i ubično, kad je riječ o nezavisnoj produkciju su, tvrdi višestruki.

”Zanatski” rad, kojem reditelj, saradnici i glumci treba da budu maksimalno posvećeni, otežavju marketinški i producentski nedostaci. Kako nije riječ o malom projektu, čija je produkacija laka, kaže Rakočević, “u srećnim uslovima time bi bi se bavio cijeli tim profesionalaca”.

Rakočevićfoto: KOTORART Krsto Vulović

Zbog toga on smatra da bi trebalo razmišljati o ideji gradskog pozorišta u Kolašinu. Rakočević tvrdi da taj grad već ima “ono glavno - dramske umjetnike, prije svega dobre mlade glumce”.

Prema njegovim riječima uspjesi i i nagrade na međunarodnim festivalima svjedoče o opravdanosti takve zamisli, “kojoj je do sada nedostajalo političke volje i svjesnosti o tome kakav potencijal u gradu postoji”.

”Izazovi su uvijek višestruki, jer ovaj gerilski rad zahtijeva dodatna angažovanja i napore da se jedan profesionalni projekat izvede na nivou. Uvijek smo u nedostatku kada je producentska i marketinška strana u pitanju, Kao i, recimo, predstava “Ifigenija” ni ovo nije mali projekat koji se producira tako lako, već jedna ozbiljna sveobuhvatna pozorišna postavka, kakvom bi se u srećnijim uslovima morao baviti cijeli tim profesionalaca. Zbog toga smatram da u bliskoj budućnosti valja razmišljati o osnivanju gradskog pozorišta u Kolašinu… Sama ideja, svakako, korespondira sa viđenjem Kolašina od strane svih političkih subjekata u gradu i državi, te je za očekivati da jedan ozbiljan turistički centar, zvali ga mi “sjevernim Tivtom” ili “crnogorskim Davosom”, ima kulturne insitiucije poput pozorišta, koje grad redovno subvencioniše, a koje uzvraćaju kreiranjem savremenog umjetničkog izraza”, tvrdi reditelj.

Rakočević se nada da će “Suton u javorovom vrtu” imati pozorišni život kakav je imao posljednji veći projekat Korifej tatra, Euripidova “Ifigenija”. Ipak, objašnjava, riječ je o posve drugačijem komadu.

Prema njegovim riječima “Ifigenija” je bila primamljiva jer nosi jedno novo tumačenje antičke drame, koja je u određenom smislu čak i klasik, dok “Suton u javorovom vrtu” predstavlja crnogorski dramski tekst, koji je jedna veoma zapostavljena i nerazvijena kategorija.

Predstoji, kaže on, komunikacija sa centrima i festivalima u zemlji i regionu, “jer uvijek je izazov zaokupiti pažnju projektom iza kojeg stoji organizacija nezavisne scene koja dolazi iz Kolašina”.

”Ifigenija” nastavlja svoj pozorišni život i tokom ove godine i predstoje gostovanja.

”Suton”, objašnjava reditelj, tek treba da odzvoni, najprije, u Crnoj Gori.