Zamjenica zaštitnika dala preporuke UIKS -u: Mora se poštovati vjera zatvorenika

Podnosilac pritužbe je kazao da ga, kada odbije da jede svinjsku hranu u UIKS-u, službenici vrijeđaju i psuju na nacionalnoj osnovi. Iz UIKS-a su kazali da strugo vode računa o zatvorenicima koji ne jedu svinjsko meso

7175 pregleda0 komentar(a)
UIKS negirao odgovornost u ovom dijelu, Foto: Luka Zekovic

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda dala je preporuku Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) da vodi računa o raspodjeli hrane zatvorenicima u skladu sa njihovim vjerskim uvjerenjima.

Ova preporuka u mišljenju zamjenice zaštitnika Nerme Dobardžić odnosi se na slučaj zatvorenika, koji je podnio pritužbu na uslove u Spužu.

Podnosilac pritužbe je kazao da ga, kada odbije da jede svinjsku hranu u UIKS-u, službenici vrijeđaju i psuju na nacionalnoj osnovi.

Predstavnice institucije Zaštitnika su obišle prostorije gdje je bilo osam zatvorenika, od toga broja dva turska državljanina. Jedan od njih je naveo, "da se dešava da daju svinjsko meso, jer navodno nestane goveđe meso".

Iz UIKS-a su kazali da strugo vode računa o zatvorenicima koji ne jedu svinjsko meso.

Dobardžić napominje da je pridržavanje pravila o prehrani koja propisuje vjeroispovijest ili filozofski sistem praksa zaštićena Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U pritužbi podnosioca pritužbe se, između ostalog, navodi i da su mu službenici ukinuli redovno, kao i vanredno kupanje koje mu je zatvorski doktor propisao zbog njegovog zdravstvenog stanja - psorijaze.

Uprava UIKS-a u izjašnjenju ove navode ocjenjuje kao neistinite. Iz obilaska prostorija UIKS-a i obavljenih razgovora sa zatvorenicima i službenicima proizilazi da se vodi Dnevnik dnevnih događaja, gdje se, između ostalih, unose i podaci o vanrednom kupanju sa potpisom službenika. Međutim, nedostaje potpis pritvorenog lica kao dokaz da je stvarno realizovano vanredno kupanje, što iz institucije Zaštitnika smatraju da je nedostatak u vođenju evidencija.

"Takođe, zaštitnik primjećuje i da se mogućnost tuširanja jednom do dva puta nedjeljno, iako u skladu sa Pravilnikom o bližem načinu izvršavanja pritvora, u opisanim okolnostima ne može smatrati dovoljnim za adekvatno održavanje lične higijene, posebno u slučaju kada zatvoreno lice ima zdravstvene probleme, zbog kojih doktor predlaže redovno i vanredno održavanje lične higijene", navodi se u nalazu Dobardžić.

Ona je dala preporuku da se podnosiocu pritužbe obezbijede uslove za redovno i vanredno održavanje lične higijene, a u interesu očuvanja njegovog zdravstvenog stanja.

Institucija Zaštitnika u ovom mišljenju nije imala zaključke koji se odnose na fizički sukob zatvorenika i službenika UIKS-a.