Peticije na pomažu: Na 50-ak metara od kuća istaču cisterne sa gasom

Iz Jugopetrola i Ministarstva turizma ne komentarišu iznijete primjedbe, ali kažu da je sve urađeno po zakonu

111 pregleda0 komentar(a)
Mrkošnica, Foto: Screenshot (YouTube)
17.09.2017. 18:05h

Peticija koju je potpisalo više od 300 porodica iz mjesne zajednice Mrkošnica nije spriječila da na Bulevaru 13. jul na starom mjestu osvane nova, mnogo veća benzinska pumpa. Mještane posebno brine što će se na njoj sada puniti i plin.

"Vi znate kad kuvate kafu kako plin smrdi, a ne kad se cisterne istaču. Na 10 metara od pumpe su dvije zgrade, a vidite sve ove kuće tu", kaže Čedomir Pejaković iz MZ Mrkošnica.

Građevinsku dozvolu firmi Jugopetrol izdalo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma u januaru ove godine, a iako je par mjeseci kasnije Inspekcija za urbanizam predložila da se rješenje poništi zbog toga što, kako piše, glavni projekat nije izrađen u skladu sa propisanim urbanističko-tehničkim uslovima i smjernicama definisanim Prostorno urbanističkim planom opštine Nikšić - pumpa se ovih dana sprema za otvaranje.

"Službeni list Crne Gore, broj 001/16 od 13. 1.2016. godine – objavljuje da su svi planovi na teritoriji opštine Nikšić nevažeći i da nema izgradnje na benzinskoj pumpi, da bi 9.1. 2017. Ministarstvo održivog razvoja i turizma dalo građevinsku dozvolu Jugopetrolu nelegalno", dodaje Pejaković.

Uz dozvolu nije išla saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine, kao jedan od ključnih dokumenata prilikom pribavljanja građevinskih dozvola.

U Jugopetrolu međutim tvrde da su sve radili po zakonu,ne navodeci nikakve detalje. U Ministarstvu turizma pak ističu da su konsultovali Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj opštine Nikšić i krajem prošle godine dobili zeleno svjetlo za gradnju, ne odgovarajući na naše pitanje zašto im je urbanistička inspekcija tražila poništenje dozvole neposredno pred početak radova.

Mještani podsjecaju i da je Upravni sud kome su se žalili prethodnih godina tri puta poništavao izdate dozvole koje, kako tvrde, do danas nisu ničim dopunjene. Zato neće odustati.

"Planiramo da se stopira rad te pumpe, taj gas. Na koji način? Tražićemo pravdu, pa da vidimo đe", kaže Pejaković.

I dok se spremaju da pišu nove žalbe i prigovore, iz Ministarstva turizma poručuju da pumpa od 1. septembra ima i upotrebnu dozvolu, a u kompaniji Jugopetrol planiraju svečano otvaranje.