Iković: Privremena deponija na Tari 12 godina zbog niza grešaka Ministarstva i Opštine

Iković postavlja pitanje zašto Ministarstvo nije urgiralo da se primijeni Zakon i počne naplata za odlaganje otpada koja iznosi 10 eura po kubiku

4322 pregleda6 komentar(a)

Institucije prebacuju odgovornost jedna drugoj iako su i Ministarstvo i Komunalno preduzeće i Opština Mojkovac odgovorni za sve što se dešava na Tari na drugim mjestima gdje imamo smetlišta, rekao je u Bojama jutra Vuk Iković, biolog i ekolog.

"Naši gradovi i sela su prljavi, predgrađa zatrpana otpadom, a centri automobilima. Umjesto da svako odradi svoj dio posla propisan Zakonom, institucije za svoje greške krive druge institucije koje takođe imaju svoje greške", objašnjava Iković.

Konkretno, u ovom slučaju, navodi on, Opština prebacuje odgovornost na Ministarstvo i obratnom, a i jedni i drugi su napravili niz grešaka.

Odlukom SO Mojkovac deponija na Tari je 2011. označena privremenom, ali 12 godina kasnije druga lokacija nije pronađena.

"To govori da ne postoji plan. Zašto inspekcija nije primijenila Zakon ako u njemu stoji da nakon što prođe godina dana od formiranja tog privremenog odlagališta počinje Opština da plaća 10 eura po kubiku otpada koji ide u državnu kasu, a iz državne kase se može koristiti isključivo za upravljanje otpadom", istakao je Iković.

Povezani članci

20. Februar 2023.

Smeće i strvine na obali Suze Evrope

Postavlja pitanje zašto Ministarstvo nije urgiralo da se primijeni Zakon.

Direktor mojkovačkog opštinskog preduzeća Komunalne usluge "Gradac" Bojan Mišnić rekao je da je došao do promjene projekta, skoka cijena materijala koj isu potrebni i promjene cijene izvođenja radova zbog nove količine otpada...

"Tender je prošao i nadamo se da će sanacija početi tokom proljeća. Trajaće tri, četiri godine, a koštaće preko četiri miliona eura", istakao je Mišnić.

Dodaje da sanacija podrazumijeva uklanjanje otpada, razvrstavanje, pravljenje kada koje ne propuštaju otpadne vode, odvođenje metana, recikliranje otpada i na kraju pošumljavanje...