Kolumbija i Bolivija će tražiti od UN-a uklanjanje lišća koke sa liste zabranjenih supstanci

Listovi koke imaju široku upotrebu u različitim zemljama Latinske Amerike, posebno kod starosjedioca regiona, za liječenje bolova u stomaku i visinske bolesti, kao i u različitim ceremonijama

6476 pregleda0 komentar(a)
Predsjednik Bolivije i njegov zamjenik jedu lišće koke, Foto: Reuters

Vlada Kolumbije je saopštila da će sa Bolivijom tražiti Komisiji Ujedinjenih nacija za narkotike da ukloni lišće koke sa svoje liste zabranjenih supstanci i prihvati tradicionalnu upotrebu te biljke.

Predlog koji će predstaviti na sjednici komisije u Beču sredinom marta, je pokušaj uklanjanja stigme sa razgovora o problemu droge, navodi se u saopštenju kolumbijske zamjenice ministra za multilateralna pitanja, Laura Gil.

"Bolivija i Kolumbija smatraju da je trenutak da ponovo stave ovo pitanje na sto", rekla je Gil.

Naglašava da je cilj, "ukloniti list koke – list, a ne kokain, sa liste zabranjenih supstanci", prenosi Rojters.

Listovi koke imaju široku upotrebu u različitim zemljama Latinske Amerike, posebno kod starosjedioca regiona, za liječenje bolova u stomaku i visinske bolesti, kao i u različitim ceremonijama.

Lišće kokefoto: Reuters

Kolumbijski ljevičarski predsjednik Gustavo Petro, koji je preuzeo dužnost prije nešto više od šest mjeseci je kazao da je rat protiv droge koji su vodile Sjedinjene Američke Države neuspješan i pozvao na novi međunarodni pristup.

Petro i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarali su o intenziviranju razmjene obavještajnih podataka i drugim mjerama, ali su i dalje u nesuglasicama oko nekih pitanja poput ekstradicije.

Bolivijski predsjednik Luis Arce rekao je u januaru da će njegova vlada insistirati da se listovi koke uklone sa liste kako bi se mogli komercijalizovati, nakon što je njegov prethodnik Evo Morales dekriminalizovao koku na nacionalnom nivou.