Troje u predsjedničkoj trci, četvorica na čekanju

Državna izborna komisija treba da odluči o predlogu kandidatura Milatovića, Bečića, Danilovića i Radulovića

25403 pregleda25 komentar(a)
Sa predaje Milatovićeve kandidature, Foto: Ljubica Milićević

Državna izborna komisija (DIK) potvrdila je do sinoć tri predsjedničke kandidature, a razmatraće još najmanje četiri.

Do ponoći, kad je istekao rok za predaju kandidatura, potvrđene su aplikacije aktuelnog šefa države i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković.

DIK bi ubrzo trebalo da odluči o juče predatim kandidaturama zamjenika predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića i lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, te predsjednika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, čiji su funkcioneri juče ponovo dostavili DIK-u potpise podrške građana.

Kandidaturu je sinoć pola sata prije ponoći predao i podgorički influenser Jovan Radulović Jodžir.

Povezani članci

26. Februar 2023.

Radulović podnio kandidaturu za predsjednika Crne Gore

Milatović je nakon dostavljanja dokumentacije DIK-u kazao da sebe vidi u drugom krugu izbora, a onda i na čelu države.

”Zadovoljstvo nam je što smo ovdje i što smo imali priliku da stanemo ispred 22.288 građana i građanki Crne Gore, koji su za prethodna četiri dana dali svoj potpis i na taj način odgovorili na jedan vid nepravde koja je učinjena nad našim kandidatom od strane DIK-a”, naveo je, aludirajući na odbijanje kandidature čelniku PES-a Milojku Spajiću “zbog kontradiktornosti podnesenih isprava”.

Povezani članci

26. Februar 2023.

PES predao kandidaturu Milatovića

Milatović je rekao novinarima da očekuje da će na izborima 19. marta pobijediti demokratija, i da će “oslobođeni građani” znati za koga da glasaju.

”Mislim da sam pravi kandidat da ispred PES-a u narednom periodu budem konačno predsjednik svih građana, što do sada nije bio slučaj, i da mogu dostojno da predstavljam našu zemlju u inostranstvu, što takođe vrlo često u prethodnom periodu nije bio slučaj... Vjerujem u siguran prolaz u drugi krug i vjerujem da će 2. aprila konačno, nakon tridesetogodišnje vladavine jednog čovjeka, Crna Gora u potpunosti opet prodisati, progledati i vratiti se na put demokratskog i ekonomskog razvoja”, poručio je.

Funkcioner Demokrata Nikola Rovčanin, pozvao je sinoć građane da u prvom krugu glasaju “onog kandidata koji sigurno pobjeđuje Đukanovića”.

”To je bez dileme Bečić. To potvrđuje cjelokupna crnogorska javnost, to potvrđuju sva relevantna istraživanja. Crna Gora zaslužuje predsjednika kao što je Bečić, koji se opisuje sa dvije riječi - čast i poštenje”, istakao je nakon predaje Bečićeve kandidature.

Rovčanin je rekao da očekuje da će “vođena ovom logikom i ovim ciljem, sva crnogorska javnost koja želi detronizaciju Đukanovića podržati onog kandidata koji ima najveće šanse”.

”A to je definitivno Bečić. Očekujemo podršku svih građana Crne Gore. Upravo zbog toga što imamo najboljeg i najjačeg kandidata, očekujemo izuzetno dobar rezultat, koji će odvesti predsjedničkog kandidata u drugi krug i koji će onda ostvariti ubjedljivu pobjedu nad Đukanovićem”, naglasio je.

Kad je riječ o Daniloviću, funkcioneri njegove partije DIK-u su juče dostavili dopunu potpisa, nakon što je ta institucija u srijedu utvrdila da nedostaje 2.269 validnih. Danilović je tada rekao da je neko brisao podatke s obrazaca s potpisima, zbog čega je obaviješteno i Specijalno državno tužilaštvo.

Iz Ujedinjene su juče zahtijevali da prisustvuju numerisanju obrazaca, poručujući da očekuju da kandidatura njihovog lidera bude potvrđena.

Kandidaturu je u petak predao i Nikšićanin Željko Matijašević, ali ga je DIK preksinoć pozvao da u roku od 48 sati ispravi nedostatke jer im nije bio dostavio neophodna dokumenta i potreban broj potpisa.

DIK će listu onih koji će biti u predsjedničkoj trci objaviti najkasnije do 3. marta.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug za 14 dana. U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

Leposavić odustao

Bivši ministar pravde Vladimir Leposavić, saopštio je sinoć da je donio odluku da ne podnosi predsjedničku kandidaturu, jer su, tvrdi, pojedini članovi i volonteri Grupe građana “Pravda za sve”, koji su prikupljali potpise za njega, bili suočeni s pritiscima i ucjenama.

”Ono što posebno zabrinjava jeste preuzimanje zloglasne prakse bivšeg režima oličene u nezakonitim pritiscima i ucjenama gubitkom radnog mjesta... Svaki od učesnika ove građanske akcije biće munjevito pravno zaštićen, a učinioci pomenutih radnji krivično gonjeni ukoliko se bilo koji oblik ove prakse ponovi. Ono što je za širu javnost i zajedničku budućnost važnije, jeste da sve političke strukture moraju bez odgađanja da prihvate da svoje politike vode i sprovode bez prisiljavanja građana na odricanje od njihovih osnovnih ljudskih prava, dok zahvalnost ili lojalnost bilo kog tipa mogu da očekuju u sferi dobrih manira, a da ih dobiju jedino na bazi slobodne volje svakog pojedinca”, napisao je na Fejsbuku.

Leposavić je rekao da je Grupa građana “Pravda za sve” organizovala proteklih dana u svim gradovima Crne Gore akciju prikupljanja potpisa, i da on prihvata “punu moralnu i političku odgovornost za aktivnosti koje su preduzeli”, kao i za rezultate njihovog rada.

”Izuzetno sam počastvovan time što sam, zahvaljujući ljudima iz grupe ‘Pravda za sve’, bio dio političkog događaja koji se dešava možda prvi put u novijoj političkoj istoriji naše zemlje, a to je da građani samoinicijativno prikupljaju potpise za kandidata za predsjednika države, koji poduhvat je ova grupa izuzetnih pojedinaca samostalno organizovala i praktično završila za svega pet dana”, naveo je.