Harasani: Moramo nastaviti intenzivnije da otvaramo javnu upravu, slušamo glas građana, digitalizujemo usluge...

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, Harasani je govorio na predstavljanju Nacionalnog akcionog plana 2023 - 2024 Partnerstva za otvorenu upravu

7931 pregleda5 komentar(a)
Harsani, Foto: Vlada Crne Gore
28.02.2023. 13:07h

Crna Gora ima priliku da ubuduće na bolji način koristi reformski potencijal članstva u inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu, kazao je zamjenik generalnog sekretara Vlade Ilir Harasani.

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, Harasani je danas govorio na predstavljanju Nacionalnog akcionog plana 2023 - 2024 Partnerstva za otvorenu upravu, koji je usvojen krajem prošle godine.

„Moramo nastaviti intenzivnije da otvaramo javnu upravu, slušamo glas građana, digitalizujemo naše usluge, ali i da podržimo sve grane vlasti da budu dio te inicijative”, rekao je Harasani.

On je podsjetio da je u mandatu 43. Vlade prvi put obezbijeđen prenos sjednica Vlade, kao dodatni doprinos unapređenju transparentnosti rada javne uprave.

foto: Vlada Crne Gore

Iz Vlade su kazali da je na skupu upućen poziv predstavnicima nevladinog sektora da se prijave na poziv za članstvo u Operativnom timu Parnerstva za otvorenu upravu.

Rezidentna programska menadžerka Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) Maka Meshveliani rekla je da su tokom kreiranja NAP-a uočili veliki entuzijazam kod crnogorskih građana kada je riječ o povezivanju sa pitanjima od nacionalnog značaja i globalnim platformama kakva je Partnerstvo za otvorenu upravu.

“Stoga će NDI nastaviti i tokom narednog perioda da informiše građane i građanke o alatima koji im stoje na raspolaganju u NAP-u i podstiče ih da ih koriste“, kazala je Meshveliani.

Meshvelianifoto: Vlada Crne Gore

Kako je istakla, NDI će pružati prilike za izgradnju kapaciteta i znanja o najboljim praksama Operativnom timu, kada on bude formiran.

„Nastavićemo da radimo sa organizacijama civilnog društva na monitoringu implementacije NAP-a. Kao četvrti segment, NDI će raditi sa Skupštinom kako bi dodatno ojačao njenu nadzornu ulogu i podržao implementaciju obaveza Skupštine preuzetih u okviru NAP-a”, navela je Meshveliani.

Ona je dodala da će na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji sa Ministarstvom javne uprave, NDI nastaviti da pruža podršku svim zainteresovanim stranama u tom procesu.

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave (MJU) Dragiša Janjušević naveo je da je Crna Gora članica inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu 2012. godine.

On je kazao da je cilj da se promoviše multilateralna saradnja, podržava i pomaže razvoj otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti uprave kroz otvorenu saradnju predstavnika državne uprave sa civilnim društvom i drugim akterima.

Prema riječima Janjuševića, akcenat je stavljen na povećanje transparentnosti, borbe protiv korupcije i aktivnog uključivanja i osnaživanja učešća građana i civilnog sektora u kreiranje javnih politika.

“Smatram da sa predstavnicima organa državne uprave, jedinica lokalne samouprave i civilnog društva možemo udruženim snagama podići ljestvicu vrijednosti otvorene uprave, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou“, kazao je Janjušević.

Janjuševićfoto: Vlada Crne Gore

On je istakao da je prioritet MJU da se sinhronizovanom saradnjom javnog i civilnog sektora sprovedu mjere i aktivnosti iz NAP-a, kroz tematske prioritete, otvoreni podaci i slobodan pristup informacijama, učešće građana, fiskalna transparentnost, jačanje integriteta i javne odgovornosti u borbi protiv korupcije i otvorenost lokalnih samouprava.

„NAP-om se planira sprovođenje reformi s ciljem da se doprinese dinamici izvršavanja obaveza Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji i potvrdi posvećenost Vlade principima i vrijednostima rastuće međunarodne zajednice Partnerstva za otvorenu upravu, ali i jačanju institucionalne i društvene otpornosti na globalne krizne situacije i izazove“, kazao je Janjušević.

Generalna direktorica Direktorata za inovacije, otvorenost javne uprave i saradnju sa NVO, Lidija Ljumović, rekla je da je NAP od strateške važnosti za jačanje kapaciteta za vođenje procesa dobrog upravljanja i sprovođenje reformi koje se bave prioritetima građana, uz konsultacije i saradnju sa civilnim društvom.

“Kroz aktivnost i mjere iz NAP-a, u okviru pet tematskih okvira planirano je 20 mjera, obaveza i 68 aktivnosti“, kazala je Ljumović.