Gradonačelnica Barselone: Neće nas zastrašiti, ovo nije pitanje nezavisnosti, već naših prava

Španska policija zaplijenila je danas u blizini Barselone štampani materijal namijenjen promociji referenduma, kao i flajere i plakate, dok je u jučerašnjoj raciji zaplijenila oko 100.000 plakata.

56 pregleda2 komentar(a)
16.09.2017. 19:52h

Više od 700 gradonačelnika iz Katalonije okupilo se danas u Barseloni kako bi iskazali podršku održavanju referenduma o nezavisnosti tog španskog autonomnog regiona, koji centralna vlada Španije pokušava da spreči.

Političke tenzije u Španiji sve su veće kako se približava 1. oktobar za kada je najavljen referendum o nezavisnosti Katalonije. Ustavni sud Španije suspendovao je održavanje referenduma do donošenja presude o njegovoj ustavnosti, na zahtjev centralne vlade.

Katalonske vlasti, koje se zalažu za nezavisnost tog regiona, navode da će glasanje o nezavisnosti biti održano 1. oktobra uprkos upozorenjima vlade u Madridu da lokalne vlasti ne smiju da koriste javne prostorije za njegovo održavanje i da gradonačelnici zbog toga mogu da budu procesuirani.

Dajući podršku referendumu, stotine katalonskih gradonačelnika stajale su danas u glavnom gradu Katalonije uz predsjednika tog regiona Karlesa Pućdemona i gradonačelnicu Barselone Adu Kolau.

"Neće nas zastrašiti. Ovo nije pitanje nezavisnosti, već naših prava", rekla je Kolau.

Pućdemon je zahvalio gradonačelnicima što nisu ustuknuli i naveo da većina građana Katalonije insistira da se referendum održi uprkos zabrani.

"Ne potcjenjujte katalonski narod", upozorio je Pućdemon.

Španska policija zaplijenila je danas u blizini Barselone štampani materijal namijenjen promociji referenduma, kao i flajere i plakate, dok je u jučerašnjoj raciji zaplijenila oko 100.000 plakata.

Katalonska regionalna policija ima naređenje da uhapsi gradonačelnike ako odbiju da dodju na saslušanje u istrazi o referendumu, što je stavlja u neugodan položaj da izvršava naredbe iz Madrida u svojim gradovima.

Ako gradonačelnici i njihove opštine ne budu mogli da pomognu organizovanje glasanja, održavanje referenduma nije izgledno.

Bogati španski region Katalonija ima svoju vladu, policiju i znatnu autonomiju u zdravstvu i prosveti, dok su porezi, spoljni poslovi, odbrana i infrastruktura u nadležnosti centralnih vlasti u Madridu.

Galerija