Vlaović: Lubardina djela vremenom sve više dobijaju na značaju

Na izložbi je predstavljena kolekcija koju je jedan od najznačajnijih crnogorskih umjetnika Petar Lubarda poklonio Skoplju, nakon razornog zemljotresa 1963.godine

1995 pregleda1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Snažan uticaj crnogorskog identiteta i dragocjena internacionalna iskustva umjetničkih centara za koje je slikar Petar Lubarda bio vezan, neodvojivi su dio pokretačke snage kojom je uticao na generacije umjetnika i razvojne puteve crnogorske i jugoslovenske umjetnosti, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona je govorila na otvaranju izložbe „Lubarda“ u Muzeju savremene umjetnosti u Skoplju, koja je dio programa obilježavanja 60 godina od razornog zemljotresa koji je pogodio Skoplje i kojim povodom je Lubarda u znak solidarnosti i podrške, donirao značajan broj svojih radova.

Ministarka je rekla da je ovaj gest imao značaja i sa aspekta formiranja Muzeja savremene umjetnosti u Skoplju.

“Može se reći da je ovaj gest bio inicijacija stvaranju ove prestižne insitucije što nas posebno raduje. Veze naših naroda i u bivšoj državi su bile snažne i produktivne a sigurna sam da je tako i danas čemu i ova izložba svjedoči”, navela je Vlaović.

Prema njenim riječima, ono najsnažnije iz Lubardine umjetničke energije bilo je pokrenuto kulturnim i istorijskim posebnostima crnogorskog podneblja.

Ministarka je istakla da je Lubarda bio orjentisan ka spoznaji složenih struktura i značenja crnogorskog kamenog pejzaža za koji je ostao vezan čitavog života.

“Bio je beskompromisno posvećen umjetničkom traganju i procesu stvaralačke imaginacije, čime je i Crnu Goru dostojno predstavljao svijetu. Ipak, prije svega, njegovo slikarstvo se upisalo u univerzalni jezik svjetske umjetnosti, baš onako kako se u taj jezik istinski umjetnik upisuje, a on je uvijek medijum između iskona, mita i arhetipa svog prostora i čiste transcendecije umjetničkog univerzuma”, dodala je Vlaović.

Kazala je da je i danas Lubardin rad organski dio stvaralačkog impulsa naših brojnih umjetnika i bitna referenca šireg kulturnog prostora.

“Upravo zbog toga djela Lubarde protokom vremena sve više dobijaju na značaju”, zaključila je ministarka.

Na otvaranju izložbe govorila je i ministarka kulture Republike Sjeverne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska, direktorica Muzeja savremene umjetnosti u Skoplju Mira Gakjina Ivanovska, ambasadorka Crne Gore i Republici Sjevernoj Makedoniji Marija Petrović.

Na izložbi je predstavljena kolekcija koju je jedan od najznačajnijih crnogorskih umjetnika Petar Lubarda poklonio Skoplju, nakon razornog zemljotresa 1963.godine.

Organizatori su Muzej savremene umjetnosti u Skoplju, Ambasada Crne Gore u Republici Sjevernoj Makedoniji, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Ministarstvo kulture Republike Sjeverne Makedonije, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Steva Penarovskog.