Skupština opet glasa o zakonu koji je vratio predsjednik

Đukanović je 4. januara vratio na ponovno odlučivanje izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je usvojen 28. decembra

28879 pregleda22 komentar(a)
Ako Skupština ponovo usvoji zakon, predsjednik je, prema Ustavu, dužan da ga proglasi: Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević

Poslanici će danas ponovo odlučivati o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisan način rješavanja krize oko nemogućnosti proglašenja konačnih rezultata izbora u Podgorici.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 4. januara vratio Skupštini na ponovno odlučivanje izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je parlament usvojio 28. decembra.

Izmjenama zakona je propisano da se kriza u Podgorici riješi tako što će mandat odbornicima prestati 60 dana nakon izbora, ako Izborna komisija glavnog grada do tada ne objavi konačne rezultate lokalnih izbora. U tom slučaju Vlada svojim aktom konstatuje prestanak mandata lokalnoj skupštini i na predlog ministarstva imenuje odbor povjerenika. Ako Skupština ponovo usvoji taj zakon, predsjednik je, prema Ustavu, dužan da ga proglasi.

Na dnevnom redu sjednice će se naći i Predlog zakona o potvrđivanju izmjena Multilateralnog sporazuma između Evropske zajednice i njenih država članica, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Islanda, Crne Gore, Kraljevine Norveške, Srbije i Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja.

Raspravljaće se i o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralnog puta M3 na lokaciji Šćepan Polje i magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum i priključnih graničnih dionica.

Na sjednici će biti riječi i o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Koreje o ekonomskoj saradnji. Na dnevnom redu će biti i izbori, imenovanja i razrješenja.