Lubardino viđenje „Kragujevca 1941“

Večeras od 19 časova izložba u foajeu Nikšićkog pozorišta

2136 pregleda1 komentar(a)
Foto: Matica srpska

Izložba iz ciklusa "Kragujevac 1941", autora Petra Lubarde, biće otvorena večeras u foajeu Nikšićkog pozorišta, u 19 časova.

Na izložbi će govoriti dr Drago Perović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Đuro Lubarda, profesor i jedan od osnivača fondacije “Petar Lubarda” i Milosav Milatović, slikar i kustos u JU Muzeji i galerije Nikšić

Petar Lubarda je ciklus slika „Kragujevac 1941“ poklonio Spomen-parku 1969. godine i ostavio svojeručno pisan testament u kome je naglasio da slike nikada ne napuštaju Kragujevac i Muzej „21. oktobar“. Od 1976. godine, kada je Muzej otvoren, ciklus slika, nastalih između 1966. i 1968. godine, postao je dio muzejske stalne postavke. Zbirka se sastoji od 27 slika različitih dimenzija rađenih raznovrsnim tehnikama (tempera, ulje, akrlik, kazein i auto-lak i kombinovane tehnike) i predstavlja Lubardino asocijativno i apstraktno viđenje tragičnog strijeljanja u Kragujevcu. Prema ocjenama teoretičara umjetnosti, ovaj ciklus predstavlja jedno od Lubardinih najboljih djela, a svakako najbolje ostvarenje posljednjeg perioda njegovog stvaralaštva.

Izložbu organizuju JU Muzeji i galerije, u saradnji sa Opštinom Nikšić, Maticom srpskom – Društvo članova u Crnoj Gori i Nikšićkog pozorišta, a u okviru martovskog repertoara Nikšićke kulturne scene.