Mještani traže završetak rekonstrukcije puta Rožaje - Špiljani, najavili nove blokade

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su saopštili da u potpunosti razumiju nezadovoljstvo mještana i putnika koji koriste put i da su svjesni problema sa kojim se suočavaju.

7331 pregleda9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mještani Baća, Besnika i drugih okolnih sela koja gravitiraju uz magistralni put Rožaje – Špiljani protestovali su danas, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog toga što radovi na rekonstrukciji dionice magistralnog puta između Rožaja i Špiljani još nijesu završeni.

Kako prenosi RT Rožaje, okupljeni su istakli da je im rekonstrukcija puta u potpunosti poremetila svakodnevno funkcionisanje te da im je ugrožena bezbjednost i da trpe ogromne ekonomske posljedice.

Mještani su uputili apel nadležnim državnim resorima da ubrzaju radove na rekonstrukciji puta i da u što skorijem roku okončaju, kako su rekli, njihovu dugogodišnju agoniju.

Saobraćaj na toj dionici bio je prekinut od 11 do 12 časova, a organizatori protesta su istakli da će se sa istim zahtjevima okupljati i narednih dana.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija, prenosi RT Rožaje, su odgovorili da u potpunosti razumiju nezadovoljstvo mještana i putnika koji koriste put i da su svjesni problema sa kojim se suočavaju.

"U vezi sa tim Ministarstvo kapitalnih investicija je i u prethodnom periodu intenzivno pratilo aktivnosti na realizaciji projekta rekonstrukcije magistralnog puta na relaciji Rožaje - Špiljani i preko Uprave za saobraćaj, koja je nadležna za sprovođenje i praćenje realizacije projekta, inicirano je i održano više radnih sastanak sa ciljem ubrzanja dinamike radova", naveli su iz Ministarstva kapitalnih investicija .

Ukazali su i na okolnosti koje su pratile period realizacije tog projekta.

"I pored činjenice da se završetak radova na ovoj dionici predugo prolongirao, uzimajući u obzir i sve okolnosti koje su uticale na ovakav razvoj događaja (pandemija COVID 19, energetska kriza, povećanje cijena građevinskog materijala i otežana nabavka), kao krajnji rok za završetak radova definisan je maj 2023. godine", naveli su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Najavili su i mehanizme za zaštitu interesa države ukoliko radovi ne budu završeni do maja 2023. godine.

"U Upravi za saobraćaj i MKI smatramo da je zadnji definisani rok za završetak radova, maj 2023. godine krajnji rok u okviru kojeg se moraju zavrsiti svi radovi i put u potpunosti pustiti za saobracaj i stim u vezi u narednim mjesecima dodatno ćemo pratiti dinamiku izvođenja radova. Ukoliko radovi ne budu završenu u ugovorenim rokovima MKI će inicirati da Uprava za saobraćaj, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrene ugovorne mehanizme u cilju zaštite interesa investitora to jest Države", zaključuje se u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija.