„Lavovi” čuvaju kult „Morače”

Rukometaši Crne Gore večeras (18 časova) u našoj najvećoj dvorani, gdje nikada nisu izgubili, dočekuju Sloveniju u 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

22654 pregleda5 komentar(a)
Leteće krilo veliki adut Crne Gore: Miloš Vujović na utakmici sa Grčkom, Foto: Luka Zeković

Na kultnom meču sa Švedskom, 16. juna 2012. godine, “Morača” je “debitovala” na utakmicama rukometaša Crne Gore i od tada je neosvojiva tvrđava za mnoge velesile. “Lavovi” su u našoj najvećoj dvorani od tada rušili Njemačku, Izrael, Bjelorusiju, Ukrajinu, veliku Dansku i na kraju i Grčku, preko koje su se domogli prvog učešća na svjetskim prvenstvima nakon deceniju pauze.

Prije četiri mjeseca, i “lavice” su iz “Morače” krenule u pohod na evropsku bronzu. Crnogorski navijači su tada bili glavna tema svih ljubitelja rukometa, a spreman je novi spektakl - rukometaši Crne Gore večeras (18 časova) u 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dočekuju Sloveniju.

Na klupi će debitovati deveti selektor u istoriji “lavova”, Vlado Šola, koji nije imao vremena da mnogo promijeni igru svog prethodnika Zorana Roganovića.

- Dva dana je premalo za kvalitetno upoznavanje, ali sam vrlo zadovoljan iz više razloga. Oduševila me je energija koju igrači pokazuju na treninzima i motivacija za utakmicu sa Slovenijom.

Mislim da neće biti iznenađenja ni s naše, ni s njihove strane. Vjerujem u ono što je radio Roganović, a mi smo se trudili da dodamo neke stvari i u odbrani i u napadu. Nešto smo sitno promijenili - rekao je Šola.

Hrvatski stručnjak je do sada samo gledao Crnu Goru u “Morači”, na debiju će moći da osjeti kakav je to spektakl.

- Pretpostavljam da će atmosfera biti odlična i da ćemo se uklopiti u nju. Uvijek je lijepo igrati u punoj dvorani. Uživao sam u tome kada sam bio igrač, uživam i kao trener, ali vrlo teško komuniciram sa ekipom. Srednji bek mora do kraja da nam vodi igru, jer će biti užasno teška komunikacija između mene i njega, osim kada dođe na klupu, pa podijelimo zadatke.

”Lavovi” su uvijek pozitivno reagovali na huk sa tribina, Šola se nada da će i sada biti tako.

- Naglasiću igračima da u svakom trenutku moraju da kontrolišu emocije. Bojim se da nas atmosfera, koja će se vjerovatno stvoriti u dvorani, ne ponese do te mjere da ne možemo da iskontrolišemo emocije. To je ključ svake utakmice, posebno onih koje su jako važne, potrebno je zadržati prisutnost i odgovornost u svakoj sekundi.

Slovenci u Podgoricu stižu bez lijevog beka Boruta Mačkovšeka i srednjeg beka Deana Bombača, a umjesto njega je Uroš Zorman pozvao organizatora igre Kila, Mihu Zarabeca, koji nije nastupio na Svjetskom prvenstvu.

- Kad Slovenci zamijene nekog srednjeg beka, ne znaš da li si u prednosti ili gubitku. Pripremao si se za jednog, a sad dođe drugi, koji je vjerovatno na istom nivou. Olakšavajuća okolnost je što maltene svi Slovenci igraju po istom principu, pa ćemo se na taktički dio adaptirati, ali je pitanje koliko ćemo na individualne i morfološke osobine jednog, drugog ili trećeg igrača - poručio je Šola.

Među 19 reprezentativaca koji konkurišu za večerašnji, ali i nedjeljni meč u Kopru je 20-godišnji Pljevljak Arsenije Dragašević.

- Drago mi je da sam se vratio poslije dugo vremena, ovo bi trebalo da mi bude debi. Mislim da imamo velike šanse da dobijemo Sloveniju. U toj reprezentaciji imam puno prijatelja, svi ćemo ići na pobjedu, a nek bolji trijumfuje - poručio je bivši igrač Celja.

Dragašević je uz osmijeh rekao da ne želi da otkriva taktiku, a smatra da je atmosfera u ekipi adut “lavova”.

- Kao i uvijek, kad je dobra atmosfera među nama, dobra je i na utakmici. Publika je vjetar u leđa, mislim da ne bi trebalo da bude problema. Padale su u “Morači” i veće selekcije od Slovenije, zašto bismo igrali da ne vjerujemo da možemo da je pobijedimo? Atmosferu kao mi niko nema. To nam je ogroman plus sa kim god da igramo, posebno u “Morači”, gdje nas je skoro nemoguće dobiti.

Dragašević je od prošlog ljeta član švajcarskog Fadi Vintertura, u kojem se raspucao nakon dvije promjenljive sezone u Celju.

- U Švajcarskoj sam dobio konačno pravu priliku, trudim se da dam sve od sebe. Trener mi je dao slobodu, vraćam mu najviše što mogu. Imam lijepe uspomene na Sloveniju, ali i motiv više da je dobijemo - poručio je Dragašević.

Vujović: Želimo da se navijači vrate srećni kući

Jedan od najvećih aduta “lavova” biće Miloš Vujović, koji se nada revanšu za poraz na oproštaju od januarskog Svjetskog prvenstva (31:23).

- Utakmica u Krakovu se nije dobro završila za nas. Ubjedljivo smo izgubili, ali to nas neće obeshrabriti. Slovenija je veoma jak protivnik, posljednjih pet-šest godina igra na visokom nivou. Pobijedili smo je na EP u Mađarskoj, to će nam dati vjetar u leđa, jer znamo da možemo da igramo dobro sa njom. Nadam se da ćemo slaviti, kao i protiv mnogo jačih ekipa - rekao je 29-godišnji Cetinjanin.

”Lavovi” su posljednji put u “Morači” igrali 17. aprila prošle godine, kada su u revanšu baraža za SP savladali Grčku 33:25.

- Utakmica protiv Grčke je bila nevjerovatna, svima nam je ostala u sjećanju. Zaslužujemo da publika dođe u što većem broju i da nas podrži, a nevjerovatan je osjećaj igrati u takvoj atmosferi. Protiv bilo koga možemo da igramo na visokom nivou, a siguran sam da ćemo doći do pobjede.

U odnosu na dva prethodna meča u “Morači”, protiv Danske 2019. i Grčke prošle godine, “lavovi” su rasterećeniji, jer su poslije dva kola kvalifikacija praktično izborili plasman na EHF Euro. Ali, nadaju se da će rezultat biti isti kao tada.

- Protiv Danske smo bili pod imperativom, imam osjećaj da smo najjači kad nešto moramo. Sada nismo u takvoj situaciji, ali svi navijači koji će doći očekuju našu najbolju partiju, žele da se vrate kući srećni. Osjećamo veliku energiju, želimo da pobijedimo i odigramo odlično, da shvatimo da možemo da igramo sa velikim ekipama - poručio je Vujović.