NATO: Turska, Švedska i Finska će nastaviti razgovore

Švedska vlada je danas uputila parlamentu predlog zakona kojim se pooštrava švedski antiteroristički zakon

3603 pregleda1 komentar(a)
Foto: REUTERS

Predstavnici Turske, Švedske i Finske dogovorili su se danas da nastave razgovore o pristupanju dvije nordijske zemlje NATO-u, saopštila je Alijansa.

Od 30 članica Alijanse, samo Turska i Mađarska tek treba da ratifikuju sporazuma o ulasku Švedske i Finske u NATO.

Posle diplomatske krize izazvane spaljivanjem Kurana od antiislamskog desničarskog ekstremiste u Stokholmu početkom januara, Ankara je suspendovala već komplikovane pregovore. Razgovori su konačno nastavljeni danas u Briselu.

Učesnici su istakli da bi "brza ratifikacija za Finsku i Švedsku bila u interesu svih i da će njihovo članstvo ojačati Alijansu", saopštio je NATO posle razgovora kojim je predsjedavao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

U saopštenju se precizira da su se tri zemlje dogovorile da se sastanu u istom formatu prije samita NATO-a koji je zakazan za jul u Vilnjusu.

Švedski pregovarač Oskar Stenstrom pomenuo je "mali korak naprijed".

"Naše kolege su prihvatile i priznale da je došlo do napretka u mjerama koje smo preduzeli", rekao je on i dodao da je pozitivan aspekt to što je postignut dogovor o nastavku razgovora.

Švedska vlada je danas uputila parlamentu predlog zakona kojim se pooštrava švedski antiteroristički zakon.

Već razmatran prije ulaska u NATO, taj predlog zakona, koji može da bude usvojen poslije promjene Ustava, predstavljen je Ankari kao jedno od obećanja datih protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) koju Tuska smatra terorističkom organizacijom.