Kremlj o Oskaru za "Navaljnog": Pretpostavljamo da postoji određeni element politizacije

"Ni sam Holivud se ponekad ne usteže da politizuje svoja djela"

8025 pregleda6 komentar(a)
Kanadski reditelj Danijel Roher sa Oskarom za svoj film "Navaljni", Foto: Reuters

Nagradu za najbolji dokumentarni film na dodjeli oskora dobio je "Navaljni" - film koji prati ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog koji se u Njemačkoj oporavlja od trovanja, pa do povratka u Moskvu i hapšenja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov sve vidi kao pokušaj "politizacije" filmske umjetnosti.

"Iako nisam vidio film, pretpostavljam da postoji određeni element politizacije teme", rekao Peskov novinarima u Moskvi, a prenosi Hina.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. po povratku iz Njemačke, gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj. Osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog navodnog kršenja uslovne slobode dok je bio van Rusije.

Film je djelo kanadskog reditelja Danijela Rohera.

"I postoji neko ko nije mogao da bude sa nama večeras - Aleksej Navaljni, vođa ruske opozicije i dalje je u zatvorskoj izolaciji zbog onoga što on naziva nepravednim agresorskim ratom Vladimira Putina u Ukrajini", rekao je Roher, preuzmijaću Oskara

Peskov je dodao da se ni sam Holivud ponekad ne usteže da politizuje svoja djela.

Dokumentarac "Navaljni" rađen je produkciji HBO Maxa i CNN-a, a ranije je dobio nagradu za najbolji dokumentarac Britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).