Borelj u posjeti Albaniji i Sjevernoj Makedoniji

Tokom posjete Borelja, od 15. do 17. marta, biće razmotreni bilateralni odnosi EU-Albanija i EU-Severna Makedonija

2169 pregleda0 komentar(a)
Žozep Borelj, Foto: ec.europa.eu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj boraviće ove nedjelje u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, gdje će biti održani sastanci savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i te dvije zemlje.

Tokom posjete Borelja, od 15. do 17. marta, biće razmotreni bilateralni odnosi EU-Albanija i EU-Severna Makedonija, a razgovaraće se i o nedavnim dešavanjima u obje zemlje i na Zapadnom Balkanu, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Savjeti za stabilizaciju i pridruživanje EU-Albanija i EU-Severna Makedonija prvi put će biti održani u Tirani i Skoplju.

Borelj će se 15. marta u Tirani sastati sa premijerom Edijem Ramom, a dan kasnije će predsjedavati 12. Savjetom za stabilizaciju i pridruživanje EU-Albanija. Albaniju će na sastanku predstavljati Rama, a Evropsku komisiju komesar za proširenje Oliver Varheji.

Šef evropske diplomatije će 16. marta takođe prisustvovati otvaranju Venecijanske kule u Draču, čiju je restauraciju finansirala EU, a razgovaraće i sa predstavnicima mladih.

Istog dana Borelj će otputovati u Skoplje, gdje će se sastati sa premijerom Dimitrom Kovačevskim, a imaće i sastanke sa predsjednikom Stevom Pendarovskim, ministarkom odbrane Slavjankom Petrovskom i zvaničnicima parlamenta.

On će 17. marta predvoditi delegaciju EU na 16. Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje EU-Sjeverna Makedonija. Sjevernu Makedoniju, koja će predsjedavati Savjetom, predstavljaće Kovačevski, a Evropsku komisiju Varheji.

Na sastancima Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Albanija i EU-Severna Makedonija biće razmotreni bilateralni odnosi u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja. U fokusu sastanaka biće strategija pristupanja Evropskoj uniji, uključujući političke i ekonomske kriterijume.

Borelj će 18. marta u Ohridu biti domaćin sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, u čijem će fokusu biti finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se Vučić i Kurti, prema riječima šefa evropske diplomatije, saglasili 27. februara u Briselu.